“Više od milijun ljudi, među njima i svjetske vođe, izašli su na ulice Pariza kako bi prosvjedovali protiv terorizma nakon ubojstva 17 ljudi. Niti pas nije izašao na ulicu da bi prosvjedovao protiv terorizma u kojem su nigerijski teroristi iz Boko Harama ubili 2000 ljudi, uglavnom kršćana”.

Ovako je Jacek Dziedzina, kolumnist poljskog katoličkog tjednika Gosc Niedzielny započeo svoju kolumnu pod naslovom: Je suis Nigérian (Ja sam Nigerijac). U tekstu poljski novinar svraća pozornost na različiti tretman koji su dvije tragedije doživjele u medijima.

“Naravno, teško je mjeriti tragičnost nekog događaja brojem žrtava. Svako ubojstvo je stravično. Ipak, možemo procijeniti reakciju medija na smrt. I dok se u Parizu iskrena sućut za žrtve napada miješala s infantilnim kopiranjem slogana Je suis Charlie, u slučaju nigerijskih žrtava nije bilo akcije pod sloganom Je suis Nigérian”, napisao je Dziedzina.

Novinar je za one koji ne znaju naglasio kako se, dok su kamere i mikrofoni svih medija svijeta bile okrenute prema Parizu, u afričkoj državi događao nevjerojatan pokolj koji je imao razmjere genocida. Osim što je ubijeno oko 2000 ljudi, čitava naselja morala su bježati pred teroristima. Cijela situacija podsjeća na masakr i egzodus kršćana u Iraku i Siriji, piše Poljak, ali izostanak reakcija ostatka svijeta u ovom i prethodnim slučajevima vjerskih progona ne iznenađuje.

“Lakše je nositi transparente u obranu tzv. “slobode govora” i tzv. “zapadne civilizacije”, nego u obranu anonimnih kršćana. Kažem “takozvane”. Osim, ako vulgarne crteže Svetog Trojstva (a takvi su se pojavljivali u magazinu Charlie Hebdo) ne smatramo simbolom nove zapadne kulture. Ako je tako, onda ne čudi da je teško nositi transparente i izaći na ulice u znak prosvjeda zbog ubijanja kršćana, ne samo u Nigeriji”, završio je sa poražavajućim, ali vjerojatno i bolno istinitim zaključkom svoj tekst Jacek Dziedzina.

Ovome dodajmo kako je nadbiskup nigerijskog grada Jos Ignatius Kaigama izjavio kako njegova država treba istu onu potporu protiv terorizma kakvu ima Francuska.

“Vidim ovu odlučnu reakciju francuske vlade koja se bori protiv vjerskog nasilja nakon ubojstva svojih građana. Ta odlučnost u toj borbi potrebna nam je ne samo kada se takvo nešto dogodi u Europi, nego i u Nigeriji i u drugim siromašnim zemljama. Potrebno je mobilizirati međunarodnu zajednicu da se suprotstavi zločincima”, rekao je nadbiskup.

Goran Andrijanić | Bitno.net