Krive interpretacije europskih pro-life zakona

Primalje u bolnici u poljskom gradu Rzeszówu pobunile su se nakon što je njihova uprava potpisala ugovor sa Nacionalnim zavodom za zdravstvo u kojem se obvezala raditi pobačaje, te poručile kako neće sudjelovati u ubijanju nerođene djece.

Skupina primalja održala je tiskovnu konferenciju u gradu na jugoistoku Poljske i tamo prezentirala svoja stajališta. Zbog prigovora savjesti ne žele asistirati u abortusima i već su poslale pismo upravi bolnice. Pri tome su zabrinute za svoja radna mjesta, pa su potražile i političku zaštitu – senator Kazimierz Jaworski iz konzervativne stranke “Poljska zajedno poslao je pismo javnosti i upozorio na situaciju u kojoj su se primalje našle. I on je nazočio tiskovnoj konferenciji, te ponovio da primaljama mora biti zajamčeno da neće trpjeti nikakve negativne posljedice zbog svog prigovora savjesti. Jaworski je upozorio i na to kako je čudno da bolnica koja se, gorke li ironije, zove  Pro Familia i “koja je inzistirala na reputaciji ustanove koja drži do moralnih standarda”, sada potpisuje takav ugovor. Podsjetimo, abortus je u Poljskoj zabranjen osim u slčajevima teške deformacije djeteta ili neizlječive bolesti koja je otkrivena još tijekom trudnoće, ugroženosti života majke i u slučajevima silovanja.

Cijeli ovaj slučaj, naravno podsjeća na onaj naše primalje Jage Stojak koja je u bolnici u Kninu dobila otkaz nakon što je  odbila asistirati u abortusima. Uz svo poštovanje za principijelnos poljskih primalja moramo primjetiti da je čin Stojak bio još i hrabriji jer je, za razliku od kolegica iz Poljske, bila potpuno sama i nije imala (barem na početku) zaštitu paralmentarnih političara.

G. An. | Bitno.net