Inicijativa

U nedjelju, 20. svibnja Sveti Otac je nakon marijanske molitve Kraljice neba srdačno pozdravio na tisuće pristaša Talijanskog pokreta za život koji su u dvorani Pavao VI. održali svoj godišnji sastanak.

Više od 18 tisuća osoba, 80% ispod dvadeset godina, s rimskim gradonačelnikom, predstavnicima Foruma obiteljskih udruga, katoličkih udruga talijanskih radnika, Katoličkog radničkog pokreta, Obnove u Duhu, Pokreta fokolarina, Obnove u Duhu, Međunarodnoga centra pokreta Comunione e Liberazione, Udruge Papa Ivan XXIII, Neokatekumenskog puta, Frnjevaca Bezgrješne, Predsjednika Obiteljskog festivala Fiuggi i spisateljice Costanze Miriano, sudjelovalo je na godišnjem okupljanu. Kardinal Ennio Antonelli, predsjednik Papinskoga vijeća za obitelj, političari Paola Binetti, Eugenia Roccella, Stefano de Lillo, Maurizio Gasparri, Pierferdinando Casini, Luisa Santolini, Rocco Buttiglione, Olimpia Tarzia, svi su bili u dvorani Pavao VI.

Predsjednik Talijanskog pokreta za život Carlo Casini nazočnima je objasnio kako je dragovoljni prekid trudnoće „golema tragedija, na koju valja odgovoriti još većim dobrom. Glede toga podsjetio je da je samo u 2011. godini 60% centara za potporu životu spasilo od dragovoljnog prekida trudnoće 10. 078 djece, koja su čula naš glas, dobila ime, razveselila svoje majke i rodbinu – primijetio je Casini dodajući:
Centri za potporu životu pomogli su da se rodi 140 tisuća djece, koja se nikada ne bi rodila da nije bilo centara za potporu životu. Predsjednik je podsjetio da su 17. svibnja 1986. godine, na završetku mimohoda za život, Majka Terezija i Chiara Lubich potpisali „Apel za Europu“ da se „u ime novog humanizma dijete prizna od samog začeća“.

Od te godine – nastavio je Casini – Pokret je za život pokrenuo školski natječaj u kojem je dosad sudjelovalo više od milijun učenika srednjih i viših škola, a nagrađenih je bilo više od sedam tisuća. Casini je u tom kontekstu najavio inicijativu „Jedan od nas“, u svrhu prikupljanja bar milijun potpisa u sedam zemalja Europske unije, da se„od samoga začeća“ prizna ljudska osoba.

Predstavnici dvadeset pokreta za život u dvadeset država Europske Unije prvog su travnja predstavili tu inicijativu. Europsko je povjerenstvo 10. svibnja službeno odobrilo inicijativu, a do 10. svibnja 2013. godine mogu se predavati prikupljeni potpisi. Predsjednik je Casini zatražio mobilizaciju cijelog naroda za život, i izrazio uvjerenje da će se potpisi prikupljati u svih dvadeset sedam država Europske Unije.

Začeto je dijete – objasnio je predsjednik Casini – „čudo nad čudima, pravi big bang stvaranja, svrha svemira, nada budućnosti, riječ ljubavi beskonačnoga, „Jedan od nas“, jer smo svi bili upravo kao ono. Počevši od rimskog gradonačelnika, svi su uglednici nazočnih pokreta očitovali potporu Danu za život i europskoj inicijativi „Jedan od nas“.

Godišnji se sastanak završio nagovorom kardinala Antonellija, koji je ustvrdio da je „rad Pokreta za život žurniji no ikad“, a zamjećuju se i pozitivni znaci i u politici kao što je prevencija pobačaja koju ustanove počinju ozbiljno shvaćati, te zabrana Europskog suda glede „patentiranja embrionalnih matičnih stanica i derivata“.

Kršćanima dolazi potpora – dodao je predsjednik Papinskog vijeća za obitelj – od Gospodina Isusa koji upravo danas s otajstvom Uzašašća na nebo pokazuje konačni cilj i apsolutnu vrijednost života. On nas poziva i šalje da branimo ljudski život, baš kad je najnemoćniji: Zaista kažem vam, meni ste učinili koliko ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće – zaključio je kardinal Antonelli. (rv/bitno.net)