chazan

Bitno.net već je pisao o slučaju dr. Bogdana Chazana, ravnatelja bolnice Svete obitelji u Varšavi, koji je smijenjen jer je odbio raditi abortus. Tekst o tome, možete pronaći OVDJE.

Podsjetimo, Chazana je smijenila gradonačelnica Varšave Hanna Gronkiewicz-Waltz. Spomenuta bolnica u vlasništvu je gradske uprave, a gradonačelnica smatra da je Chazan prekršio liječničku etiku jer je, nakon što je odbio abortirati dijete, odbio trudnicu uputiti drugome liječniku koji će taj abortus napraviti. Upravo je to suština cijelog problema jer trenutačno u Poljskoj traje akcija u kojoj je više od 3000 liječnika koji ne žele raditi abortus potpisalo Deklaraciju vjere. Abortus je u Poljskoj dopušten u slučajevima silovanja, ugroženosti života majke ili teške deformacije ploda.

Tim se dokumentom traži da se liječnicima koji abortus smatraju ubojstvom dopusti pravo i da odbiju trudnicu uputiti na liječnika koji će abortus napraviti, jer bi na taj način sudjelovali u činu koji smatraju moralno neprihvatljivim. Liječnička strukovna udruga u Poljskoj poslala je zakon o prizivu savjesti na ocjenu Ustavnom sudu, jer smatra da primoravanje liječnika da sudjeluju u abrotusu nije u skladu s Ustavom koji jamči potpunu slobodu na priziv savjesti.

Usred tih rasprava, mediji su stvorili “slučaj” kada je lijevi tjednik Wprost objavio tekst o dr. Chazanu koji je odbio napraviti abortirati nerođeno dijete kojemu je dijagnosticirana teška deformacija, a odbio je i trudnicu uputiti gdje to može napraviti. Krenula je medijska kampanja protiv liječnika koja je sada kulminirala njegovom smjenom, a mnogi smatraju kako je potez varšavske gradonačelnice iz vladajuće stranke Građanska platforma (inače stranke desnog centra) imao prije svega političku pozadinu. U međuvremenu, dijete koje je trudnica rodila je umrlo od posljedica deformacija, a sada odvjetnici obitelji iz Varšave poručuju kako će tužiti doktora jer se “dijete nikada niti nije trebalo roditi”.

Nakon što je Chazan smijenjen, u njegovu obranu stali su brojni pojedinci i institucije. Poljska biskupska konferencija objavila je posebno priopćenje u kojem krtizira smjenu Chazana. Sada je građanska udruga CitizenGO pokrenula peticiju u kojem građani izražavaju potporu njemu i drugim pro-life liječnicima. Peticiju možete potpisati OVDJE.