Svjetski savez mladih Hrvatska kroz svoje djelovanje omogućuje mladima susret s donositeljima odluka, predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva kako bi raspravljali o pitanjima koje mladi smatraju važnima, te predložili smjernice za njihovo rješavanje. Okrugli stol pod nazivom “Čimbenici pobačaja na zahtjev u Hrvatskoj” događaj je u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska. Svjetski savez mladih jedna je od najaktivnijih udruga mladih u Hrvatskoj, s najvećim brojem aktivnih članova, a u svijetu ih ima preko milijun. Okrugli stol održat će se u petak, 13. svibnja 2016. godine u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu (Trg maršala Tita 14), u 18 sati.

Misija Svjetskog saveza mladih u ovoj godini je promicanje kulture života, što podrazumijeva promoviranje vrijednosti života svake osobe, braka, obitelji, rađanja, usvajanja, odgovornog seksualnog ponašanja, odgovornog roditeljstva, itd. Rasprava o pobačaju redovito se iscrpljuje u sukobljavanju prava nerođenog djeteta na život i prava žene na pobačaj. SSMH to smatra smjerom koji vodi dubljim podjelama društva bez pozitivnih pomaka, jer se na taj način olako previđaju konkretni (socioekonomski) razlozi zbog koji se žene odlučuju na pobačaj. Iz tog razloga odlučili smo organizirati navedeni okrugli stol. Neka od pitanja na koja želimo dobiti odgovor su: koji su to konkretni socioekonomski čimbenici zbog koji dolazi do pobačaja, možemo li imati siguran uvid i prave informacije o njima, je li taj podatak od konkretne pomoći u planiranju demografske i pronatalitetne politike? Pobačaj na zahtjev je, demografski gledano, negativan fenomen i zbog toga bi među prvim koracima dugoročnog planiranja smanjenja broja pobačaja trebalo biti precizno ispitivanje konkretnih (socioekonomskih) razloga pobačaja.

Sudionici okruglog stola su domaći stručnjaci iz područja zdravstva, demografije, prava i filozofije. O socioekonomskom aspektu pobačaja govorit će dr.sc. Stjepan Šterc s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu; o javnozdravstvenom aspektu pobačaja govorit će dr.med. Željka Draušnik s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo; mag.iur. Karla Ressler s Pravnog fakulteta u Zagrebu progovorit će o pobačaju sa pravnog aspekta, a mag.phil. Dan Đaković s Filozofskog fakulteta družbe Isusove obogatit će okrugli stol filozofskim uvidom.

Svjetski savez mladih Hrvatska podružnica je World Youth Alliance, međunarodne organizacije koja broji preko milijun mladih iz cijelog svijeta, a djeluje s ciljem promicanja neotuđivog dostojanstva ljudske osobe i kulture života. SSMH je dokaz da se mladi različitih svjetonazora i pozadina mogu složiti oko temeljnih ljudskih vrednota. Upravo je golemo bogatstvo ljudskog potencijala ono što mladi iz SSMH žele staviti iznad svake funkcije i ekonomske računice.

SSMH | Bitno.net