Planned Parenthood, naknade

Kako javljaju američki mediji, predsjednica Planned Parenthooda Cecile Richards, izjavila je kako njihove klinike više neće primati novčane naknade za doniranje tkiva pobačenih fetusa.

Richards je to priopćila u pismu dr. Francisu Collinsu, direktoru Nacionalnog zdravstvenog instituta.

„Politika Planned Parenthooda oko naknade za fetalna tkiva već je nadilazila zakonske regulative. Sada smo otišli korak dalje kako bi spriječili napade na Planned Parenthood koji služe promicanju protuabortivne agende“, izjavila je Cecile Richards.

Predsjednica PP-a također je istaknula kako su videozapisi Centra za medicinski progres editirani i manipulativni.

Unatoč izjavi američki borci za život nisu zadovoljni učinjenim. Tako je otac Frank Pavone, predsjednik organizacije Svećenici za život, nazvao odluku „besmislenom“, napominjući kako se time nisu riješile nikakve „kontroverze, niti su dani odgovori na pitanja koja su se pojavila prilikom istrage pokrenute protiv Planned Parenthooda“.

Američki zakoni dopuštaju doniranje fetalnog tkiva uz plaćanje „razumne naknade“ koja služi za troškove čuvanja, kontrole i transporta fetalnog tkiva, ali ne određuju visinu te naknade. S druge strane zabranjeno je direktno kupovanje i prodaja tkiva.

Centar za medicinski progres izdao je tijekom zadnjih nekoliko mjeseci 11 tajno snimljenih videa na kojima se vide visoki dužnosnici Planned Parenthooda kako dogovaraju prodaju fetalnog tkiva. Videozapisi su produbili rascjep između zagovornika života i zagovornika pobačaja u SAD-u. Mnoge tvrtke, kao i neke savezne države, prestale su financirati PP, a Kongres je pokrenuo istragu koja još uvijek traje.

Tino Krvavica | Bitno.net