U jučerašnjoj emisiji Izdvojeno Laudato TV na  temu “Papa Franjo: pontifikat na udaru” gostovao je teološki urednik Bitno.neta Petar Nodilo, SJ.

U razgovoru s voditeljem Darkom Pavičićem, pater Nodilo je komentirao posebnosti ovog pontifikata, odgovorio zašto neki Franju nazivaju ‘crvenim’ papom, te objasnio ulogu društvenih mreža i prevladavajućeg individualizma u sve učestalijim podjelama među vjernicima.

“Podjela na ‘za i ‘protiv’ Pape, koja je došla iz političke sfere i prije društvenih mreža nije bila poznata, barem u našim krajevima. To se obično događa među protestantima, jer protestanti su skloni nečem liberalnom, poput ređenja žena i individualizma”, rekao je, između ostaloga, Nodilo.

Govoreći o papinom odnosu prema siromaštvu kazao je kako za Bergoglia nije bilo promjene u načinu ponašanja kad je postao papa Franjo budući da je i kao nadbiskup Buenos Airesa koristio javni prijevoz i skromno živio. Odabir srebrnog križa i stanovanje u Domu svete Marte bio je za papu kontinuitet, a ne želja za privlačenjem pažnje, objasnio je Nodilo.

U emisiji se čulo i mišljenje karizmatika Marina Restrepa o onima koje je prepoznao kao kritičare pape, a telefonski se uključio i duhovni komentator, fra Jozo Zovko.