pavone abortirano dijete na oltaru

Biskup američkog grada Amarilla Patrick J. Zurek pokrenuo je istragu o snimci na kojoj je svećenik njegove biskupije Frank Pavone postavio tijelo abortiranog djeteta na oltar i potom pozvao vjernike da na predsjedničkim izborima daju glas Donaldu Trumpu zbog njegovih pro-life stajališta, objavili su mediji.

Snimka koju je Pavone postavio na internet prošli tjedan izazvala je velike kontroverze.

Pavone, inače čelnik pro-life udruge “Svećenici za život”, jedne od najaktivnijih u Sjedinjenim Državama, izjavio je u tom videu kako je tijelo djeteta dobio iz lokalne bolnice gdje je abortirano, a dobio ga je kako bi ga mogao pokopati. Kako je objasnio, to je i učinio, ali potom ga je izvadio iz grobnice i stavio na oltar kako bi time poslao što jaču poruku. Njegova je poruka bila kako svi katolici moraju glasati za Trumpa koji je dao jasna obećanja da će učiniti sve u svojoj moći kako bi smanjio pristup abortusu.

Pavone je bio žestoko kritiziran zbog ovoga, optuživan da koristi mrtvo dijete za “političku propagandu”, a kritikama se pridružio i njegov biskup s priopćenjem.

“O. Frank Pavone ovim je činom osporio dostojanstvo ljudskog života i oskvrnuo oltar. Vjerujemo da nitko tko je pro-life ne može zlorabiti ljudsko tijelo ni u jednu svrhu, a posebice ne tijelo fetusa”, napisao je biskup i zaključio da to nije u “skladu s vjerom Katoličke Crkve” te je najavio istragu o cijelom događaju.

Priopćenje je objavljeno još prošli tjedan, dan nakon objave videa Pavonea, ali tek su sada američki mediji prenijeli vijest o pokretanju istrage protiv svećenika.

Pavone je u međuvremenu skinuo videozapise s društvenih mreža na kojima su bili objavljeni, ali je i objavio priopćenje u kojem objašnjava svoj postupak.

“Ovdje nije riječ o tome kako se ja ponašam prema toj bebi. Već desetljećima pokapam tu djecu uz potpuni kanonski nadzor, a svi zabrinuti trebali su kontaktirati mene umjesto da daju izjave medijima. Ovdje je, međutim, riječ o tome kako se aborcionisti, koje podržavaju demokrati, ponašaju prema bebama. Ako je nešto bogohuljenje, onda je to abortus i glasanje za one koji ga podržavaju. Vrijeme je da konačno shvatimo tko su negativci u ovoj priči”, poručio je Pavone, koji je svojim potezom izazvao i odobravanja mnogih katolika na društvenim mrežama.

Unatoč njegovim argumentima, kao i neosporivim zaslugama u borbi za život nerođenih, čini se kako se o. Pavone ovaj put ipak ‘zaletio’.

Pustimo sada na stranu tvrdnju kako je koristio tijelo djeteta za “političku propagandu”, jer takvi napadi vrlo često govore upravo o politikantskim intencijama onih koji ih započinju.

Činjenica jest da biskupija sada istražuje moguće povrede kanonskog zakonika koje je učinio stavljajući mrtvo dijete na posvećeni oltar. A ne pomaže ni činjenica da je već pokopano dijete izvadio iz groba, što nije u skladu s katoličkim naukom o dostojanstvenom ophođenju prema tijelima preminulih.

Napomenimo na kraju da je Pavone objavio priopćenje nakon Trumpove pobjede i poručio da će pro-life pokret učiniti sve kako bi iskoristio novonastalu situaciju za zaštitu nerođenih.

Goran Andrijanić | Bitno.net