Carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I

Carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I. izrazio je svoje neslaganje s političkom inicijativom da Aja Sofija u Istanbulu, jedna od najvećih crkvenih građevina svijeta, bude pretvorena ponovno u džamiju.

Aja Sofija uskoro bi mogla postati dzamija

“Ako Aja Sofija treba ponovno postati mjesto vjerskog štovanja, onda treba biti kršćanska crkva, jer je kao takva i izgrađena”, izjavio je carigradski ekumenski patrijarh.

U Aji Sofiji, nekadašnjem simbolu duhovne snage bizantskog carstva, koja je sagrađena u VI. stoljeću u vrijeme cara Justinijana, danas je smješten muzej.

Mediji tvrde kako Aja Sofija treba ponovno postati islamskim vjerskim objektom na inicijativu turskog premijera Recepa Erdogana. Podsjetimo, nakon pada Carigrada u ruke Turaka 1453. najveća crkva Istočnog rimskog carstva pretvorena je u džamiju. Unutrašnjost crkve nije bila uništavana, nego su svi simboli kršćanstva maknuti ili prefarbani. Aja Sofija je bila džamija sve do 1934., a onda je u Turskoj uspostavljena sekularna republika s predsjednikom Mustafom Kemalom Ataturkom, a Aja Sofija je postala muzej.

G. An. | Bitno.net