P. Ike Mandurić sinoć je gostovao na Facebook stranici p. Stjepana Ivana Horvata te govorio o djelovanju kršćana u svijetu.

Između ostaloga, hrvatski je isusovac ustvrdio kako smo kao vjernici pomalo izgubili izvorni smisao našega poslanja u svijetu:

“Mi smo vjernici nešto krivo shvatili i očekujemo da se stvari moraju posložiti po našim načelima, našim vrijednostima i kao da to netko drugi za nas mora napraviti. Kao prvo, to nam nije obećano. Nikada nam nije obećano da će svijet biti onakav kakav kršćanima odgovara jer mi nismo poslani u svijet da bismo u svijetu napravili idealnu državu nego kako bismo odgovarali na potrebe pojedinaca, a tako onda i oblikovali društvo”, rekao je pater Ike te nastavio:

“Mi možemo zamisliti državu koja bi ustrojila svoje zakone po kršćanskim načelima, ali postavlja se pitanje bismo li mi tada bili bliže Bogu. Židovi su to pokušali, imali su državu koja je primijenila Božje zakone i Božja načela, ali vidjeli smo da su poglavari takve države na koncu ubili mesiju.”

Govoreći o idealu, Mandurić je kazao da je riječ o tome da se bude “prisutan u svim konkretnim patnjama čovjeka”.

“Ne nužno i samo da se zakoni promijene, nego trebamo biti prisutni u pitanjima odgoja, posla, kulture, umjetnosti, pitanjima branitelja, borbe protiv mita i korupcije… jer to znači da se društvo mijenja u svojoj biti.”

Svoju je poruku obrazložio i primjerom katoličkih misija:

“Kada Katolička Crkva šalje svećenike u svoje misije, onda se oni ne bave najprije evanđeljem. Najprije se bave ljudskom potrebom. Zato je to nešto što je u dodiru s politikom, dodiru s kulturom, obrazovanjem, svakako su to u početku pitanja zdravstva medicine, hrane, vode. Sve ono što je ljudska potreba”, kazao je Ike te pozvao na propitivanje.

“Moramo se propitivati koliko u nekim ljudskim problemima mi nismo prisutni, ne samo kler, nego kao mi vjernici od kojih većinu čine laici.”

“Često se ljutimo zašto netko nama kvari nekakvu našu idiličnu sliku, to je znak da je u nama nestao misijski žar. Pretvorili smo se u vjernike koji očekuju da žive u romansi katoličkog svijeta. Pravom vjerniku koji je duboko ganut Kristovim poslanjem i pozivom prva stvar na srcu mora biti pitanje ‘Gdje je danas čovjek mene potreban? Gdje ja danas mogu nešto mijenjati?’”, rekao je Mandurić.

Pater Ike pozvao je gledatelje i da se uključe u Akademiju kršćanskog aktivizma koja se u organizaciji Krunice Hrvata svega svijeta održava na Pašmanu. Više o toj inicijativi i prijavama možete saznati ovdje.

Snimku cijelog razgovora možete pogledati ovdje:

Otvoreno s paterom Ikeom

Otvoreno s p. Ikeom.
Molim vas podijelite! :)
P. S. Prijave na akademiju na linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeMl5bUAf6wU-8buCpk9dimgQq7wgh2EVGQLkdPAiG6b7p5Tw/viewform?pli=1&fbclid=IwAR2bUH7I3PyQoLgWJ7TdmlKV8rDVht_8fK-yAOARrugl5IZh4BJ5iE1WzS0

Objavljuje Stjepan Ivan Horvat u Utorak, 18. srpnja 2023.