‘Koji će me političar ostaviti na životu?’, krik je djeteta u majčinoj utrobi uzvikivan tijekom 8. mimohoda koji se u Parizu održao za poštivanje života, uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Francuskoj.

Mimohod

U mimohodu je sudjelovalo i izaslanstvo Talijanskog ogranka Pokret za život, 25 osoba među njima i Luciano Trapletti, gradonačelnik mjesta Berzo S. Fermo, rođen 1973. godine i već dvadeset godina član Pokreta za život. U Parizu je dao intervju za tiskovnu agenciju Zenit.
Na novinarov upit zašto sudjeluje u pariškom mimohodu, Trapletti je odgovorio da je za njega život temeljna vrijednost. Ako na prvo mjesto ne stavimo život, naročito najslabijih, onda nemamo što očekivati od gospodarstva i od mnogih drugih pitanja koja nisu bitna – ustvrdio je gradonačelnik.
Na primjedbu kako svi ne dijele njegovo lijepo viđenje života, rekao je da je svaki život prelijep. Proživio sam veliku obiteljsku tragediju, a to je razlog mog zanosa i važnosti koju pridajem životu. Ako u središte svega ne stavimo ljudsko biće, onog tko je nasuprot mene, naročito nezaštićenoga, razvidno je da ne možemo razmišljati o nečem velikom jer sve polazi od malenoga – primijetio je Trapletti dodajući:
Bilo bi vrlo lijepo imati čistu politiku i lijepo o njoj govoriti. Nažalost, svojim sugrađanima često velim da nam naši poglavari i političari vrlo često pružaju loš primjer. Ovaj me mimohod ispunio nadom, naročito gledajući veliko mnoštvo mladih, da se može učiniti korak unatrag te da oni koji upravljaju mognu shvatiti i preispitati prioritete: osim gospodarstva, novca i blagostanja ima i drugih vrijednosti – ustvrdio je gradonačelnik.
Govoreći pak o veličanstvenom mimohodu, rekao je da prvi put sudjeluje, ali i da su ga prijatelji uvijek upoznavali s odvijanjem pariškog mimohoda za život, neki su već pet puta bili u Parizu i uvijek su mi pripovijedali o veličanstvenosti mimohoda. Ali je osobno sudjelovanje, sa svojim mladima i mnoštvom naroda, jedinstven doživljaj. Ohrabrujuće je upoznati druge koji dijele tvoje vrijednosti i koji se bore da se ne poštuju samo prava životinja, nego da se u prvom redu valja boriti za čovjeka.
Na primjedbu kako su u Francuskoj vrlo osjetljivi na prirodu, a vrlo malo na ljudski embrij, rekao je kako to ponajviše ovisi o ispravnom prosuđivanju i odabiru prioriteta. Nama vjernicima na prvome mjestu ima biti život, čudesan dar dobroga Boga. I nevjernik bi život trebao smatrati čudesnim darom jer je osobito bogatstvo i velika vrijednost koju se ne smije gušiti nego joj valja pomoći da može rasti – kazao je gradonačelnik zaključujući da su opravdani mimohodi za sve ono što je pravedno i djeljivo, a to je još veći razlog da se stupa za život na kojemu se temelji sve.(rv/bitno.net)