Paragvajski predsjednik Horacio Cartes odbio je dekriminalizirati pobačaj u toj zemlji nakon brojnih pritisaka vezanih uz 11-godišnju djevojčicu koja je nedavno rodila, prenosi LifeSiteNews.

Paragvajska djevojčica, koja je zatrudnjela s 10 godina nakon što ju je silovao očuh, rodila je u kolovozu zdravo dijete te je i sama u dobrom stanju, nakon što su mjesecima anti-life udruge vršile pritisak na paragvajsku vladu da dopusti pobačaj djeteta, pozivajući se na njezino zdravlje.

„Majka je živa kao i njena kći“, rekao je predsjednik Cartes u nedavnoj izjavi za medije: „Za one koji su predlagali da djevojčica pobaci, dvije stvari su se mogle dogoditi: sigurno bi bio jedan izgubljeni život. A mogli smo imati i dva izgubljena života“, nadodao je.

Predsjednik je nastavio u istom tonu: „Učinili smo ono što nam je nalagala naša savjest, što Ustav zapovijeda i što naša religijska uvjerena zahtijevaju. Mi, kao katolici, činimo više od 80% Paragvaja.“

Pobačaj je u Paragvaju zakonom zabranjen osim u slučaju da trudnoća predstavlja opasnost po život majke.

Nakon što je vijest o trudnoći izašla u javnost feminističke i strane nevladine udruge vršile su pritisak na vladu da odobri pobačaj u slučaju silovanja naglašavajući kako je trudnoća štetna za zdravlje djevojčice.

Međutim vlasti su inzistirale kako se treba koncentrirati na prevenciju obiteljskog nasilja i silovanja, nadodavši kako će liječnici odrediti je li život djevojčice ugrožen.

Kako je tada za El Pais izjavio Luque Pili Rodríguez, sudac koji je odlučivao o skrbništvu nad djevojčicom: „Medicinski izvještaji ne pokazuju da je njen život ugrožen.“

Borci za život isticali su kako nakon jedne traume djevojčica ne smije prolaziti kroz novu traumu kao što je abortus koji bi joj samo naštetio.

„Nasilje prema drugoj žrtvi ne poništava čin nasilja nad djevojčicom. Nepravda se ne rješava novom nepravdom, osobito ne na traumatičan način kakav je pobačaj, koji predstavlja smrtnu kaznu za sekundarnu žrtvu silovanja koja je nevino dijete koje raste i razvija se u majčinoj utrobi“, izjavio je tada o. Peter West, potpredsjednik misija organizacije Human Life International.

Kako prenosi CNN, djevojčicu je na pobačaj tjerala njezina majka, koja je izjavila kako je sama prijavila očuha zbog silovanja. Međutim vlasti su demantirale njene navode rekavši kako su susjedi prijavili očuha dok je majka stala u njegovu obranu. I majka i očuh su uhićeni, ali očuh i dalje negira krivnju tražeći DNK testiranje.

Tino Krvavica | Bitno.net