Frederico Franco i biskup

Crkva u Paragvaju sve više se distancira od predsjednika Federica Franca. Na sastanku u predsjedničkoj palači u utorak 18. rujna predsjednik Biskupske konferencije, biskup Claudio Gimenez, izrazio je zabrinutost zbog političkog stanja u zemlji, navodi se u izvješću u dnevnim novinama “ABC”. Crkveno izaslanstvo Francu je već prije toga predalo dopis u kojem biskupi ističu da politička moć mora biti u skladu s Ustavom.

“Zalažemo se za demokraciju s vrijednostima”, rekao je potom biskup Gimenez na konferenciji za novinare. Demokracija koja ne počiva na istinskim vrijednostima, u opasnosti je da zapadne u ljevičarsku ili desničarsku diktaturu. Biskupi su Franca pozvali da pridonese društvenom i političkom konsenzusu u zemlji.

U međuvremenu župnik Antony Miro najavio je da će otkazati misno slavlje u San Roque Gonzalez de Santa Cruz na blagdan zaštitnika, 7. listopada, ako predsjednik Franco bude htio sudjelovati na misi. Obrazložio je to navodnim prijetnjama iz Francova političkog tabora.

Senat je u lipnju proglasio prijevremeni završetak mandata izabranog predsjednika Fernanda Luga. Prije toga zastupnici su ljevičarskog predsjednika pozvali da podnese neopozivu ostavku. To je opravdavano njegovim manjkavim obavljanjem državničkih dužnosti. Lugov opoziv naišao je na kritike diljem svijeta. U predsjedničkoj službi naslijedio ga je radikalni liberal Franco.