Kuba

Benedikt XVI. je 27. ožujka najprije posjetio kubansko nacionalno marijansko svetište Blažene Djevice Marije Cobreške u Santiagu de Cubi, a potom se uputio u kurtoazni posjet predsjedniku Raulu Castru u Havanu. U sjedištu Apostolske nuncijature navečer se susreo i s kubanskim biskupima.

U predsjedničkoj palači Papa se zadržao pedesetak minuta u razgovoru s Raulom Castrom, što svjedoči da su razmotrili brojne složene probleme vezane uz društveno i crkveno stanje na Kubi. Crkva želi pridonijeti razvoju zemlje, razvijajući svoju djelatnost na području odgoja i humanitarne pomoći, rekao je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi u izjavi nakon susreta Pape i kubanskog predsjednika. Vatikanski glasnogovornik je primijetio da se radilo o osobnom susretu, slično svojedobnom susretu između Fidel Castra i pape Ivana Pavla II. Iz toga bi mogle proizaći, kako je primijetio kubanski veleposlanik pri Svetoj Stolici Eduardo Delgado Bermudez, promjene u zemlji.

Na kraju razgovora Papa i Raul Castro su se zajedno pojavili na pred palačom, gdje su se rukovali. To će sigurno naići na kritike i s jedne i druge strane kao što je bilo i za vrijeme posjeta Ivana Pavla II., koji se pojavio na terasi palače Moneda u Santiagu de Cile s Pinochetom. Dok je Papa razgovarao s predsjednikom Castrom, potpredsjednik Vlade je opovrgao planove za političke promjene u zemlji. U isto vrijeme su predstavnici Svete Stolice potvrdili da su predstavili kubanskoj vladi zahtjev za humanitarne pothvate, među kojima je bio i zahtjev za puštanje na slobodu političkih zatvorenika i Amerikanca Alana Grossa. Papa je tražio od predsjednika da proglasi Veliki petak državnim blagdanom, nakon što je Fidel Castro 1998. na molbu pape Ivana Pavla II. proglasio Božić državnim praznikom.

Vrlo srdačan je bio i susret s kubanskim biskupima, koji, svjesni da je Crkva živi moralni autoritet, nastoje razgovarati s vladom kako bi mogli ostvarivati svoje poslanje. Država priznaje plodnu djelatnost Crkve na humanitarnim području te se osjeća rast i razvoj crkvene djelatnosti.(ika/bitno.net)