Papa Franjo prošlog je vikenda razgovarao s novinarom Reutersa Philipom Pullellom te se osvrnuo na niz aktualnih tema od špekulacija o njegovom napuštanju Petrove stolice do mogućeg posjeta Ukrajini i pitanju pričesti za američku političarku Nancy Pelosi.

Priče o Franjinoj mogućoj ostavci krenule su nakon što se poklopio niz događaja koje su neki vidjeli kao znakove koji upućuju na to, poput susreta s kardinalima oko novog vatikanskog ustava, ceremonije imenovanja novih kardinala, te posjeta L’Aquili, gradu koji je povezanog s papom Celestinom V. koji se godine 1294. povukao s papinske službe. L’Aquilu je posjetio i Benedikt XVI. nekoliko godina prije svojeg odreknuća.

“Sve ove slučajnosti navele su neke da pomisle da će se dogoditi ista ‘liturgija’”, kazao je Papa uz osmijeh dodavši kako mu odreknuće od službe “nikada nije palo na pamet”. Ipak, ostavio je otvorenu mogućnost za to ako mu zbog zdravlja ne bude bilo moguće voditi Crkvu.

Govoreći o svojem zdravstvenom stanju, Papa je po prvi puta otkrio neke detalje ozljede koljena rekavši da se dogodila “malena fraktura” kada je napravio krivi korak dok mu je ligament bio upaljen.

Kaže kako se situacija “polako popravlja” te da zahvaljujući laserskoj i magnetskoj terapiji fraktura pomalo zacjeljuje.

Neizostavna tema bila je i mogućnost posjeta Moskvi i Kijevu koju Sveti Otac nije odbacio.

Kazao je da je Vatikan poslao prvi upit za posjet Moskvi prije nekoliko mjeseci, ali dobio je odbijenicu. No čini se da Papa smatra kako su se neke stvari možda promijenile.

“Volio bih otići [u Ukrajinu], ali želim prvo posjetiti Moskvu” kazao je Papa otkrivši da je došlo do “razmjene poruka” po tom pitanju. Izrazio je nadu da će mu ruski predsjednik barem malo otvoriti prozor kako bi učinio nešto za mir.

“A sad je moguće, nakon što se vratim iz Kanade, moguće je da uspijem otići u Ukrajinu”, dodao je Franjo. “Prva stvar je otići u Rusiju i pokušati pomoći na neki način, ali volio bih posjetiti oba glavna grada”.

Upitan o odluci Vrhovnog suda u SAD-u koji je skinuo ustavnu zaštitu s pobačaja, Sveti Otac je, prema pisanju Reutersa, kazao kako poštuje odluku no da nema dovoljno podataka da govori o njoj s pravnog aspekta.

Naglasio je svoje snažno protivljenje pobačaju usporedivši ga s “angažiranjem plaćenog ubojice”. “Pitam: je li legitimno, je li ispravno, eliminirati ljudski život kako bi se riješio problem?”, kazao je Franjo.

Razgovor se na kraju dotakao i teme pričesti za političare koji se zalažu za pravo na pobačaj. Rasprava oko ovog pitanja se ponovno otvorila nakon što se predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi pričestila na misi u Vatikanu kojom je predsjedao Papa dok joj je nadbiskup San Francisca, Salvatore Cordileone, uskratio mogućnost pričesti u nadbiskupiji u kojoj Pelosi živi.

“Kada Crkva izgubi svoju pastoralnu narav, kada biskup izgubi svoju pastoralnu narav, to stvara politički problem”, kazao je Franjo dodavši: “To je sve što mogu reći.”