Ostavka biskupa Finna, prvog američkog biskupa osuđenog zbog  neprijavljivanja zlostavljanja djece, prihvaćena je u skladu sa Zakonikom kanonskog prava, a prema kojemu se „dijecezanski biskup koji je zbog slaba zdravlja ili zbog kojeg drugog važna razloga postao manje prikladan za vršenje svoje službe usrdno (se) poziva da preda odreknuće od službe“ (kan. 401. § 2).

Podsjetimo, u prosincu 2010. godine informatički stručnjak pronašao je na računalu vlč. Shawna Ratigana, svećenika Finnove biskupije, dječju pornografiju. Vikar biskupije slučaj je prijavio biskupu Finu koji je nakon unutarnje istrage, ali i svećenikova pokušaja samoubojstva, Ratigana poslao na liječenje i zabranio mu kontakte s djecom. Sada već bivši svećenik oglušio se o biskupove upute zbog čega je u svibnju 2011. prijavljen policiji, a potom 2012. osuđen na 50 godina zatvora. Biskupa Finna sud je proglasio krivim zbog neprijavljivanja zlostavljanja (bolje rečeno nepravovremenog prijavljivanja), te ga osudio na uvjetnu kaznu od dvije godine.

Istraga je pokazala kako su fotografije pronađene na računalu vlč. Ratigana snimljene na mjestima na kojima je spomenuti svećenik djelovao, a nakon suđenja roditelji dvije zlostavljane djevojčice podigli su tužbu protiv biskupije. Također, državno tužiteljstvo pokrenulo je postupak protiv biskupije zbog kršenja propisa iz 2008. godine,  prema kojima je biskupija bila dužna prijaviti policiji sve one za koje sumnja da su zlostavljali djecu. U ova tri slučaja biskupija je platila ukupnu odštetu od 2,9 milijuna dolara.

„Žrtvama zlostavljanja, njihovim obiteljima i čitavoj zajednici, upućujem iskrenu ispriku i čvrsto obećanje da će naše katoličke institucije biti prve u zaštiti djece i ranjivih“, napisao je biskup Finn nakon presude vlč. Ratiganu.

Činjenica da je 62-godišnji Finn čak tri godine nakon presude i dalje vršio službu biskupa, kod mnogih je pobudio sumnju u načelo „nulte tolerancije“ Crkve u ovakvim slučajevima. Mnogi su tražili njegovo hitno uklanjanje, a među njima je bio i bostonski kardinal Seaan P. O’Malley koji je u emisiji „60 minuta“ izjavio kako prema načelu „nulte tolerancije“ biskupu Finnu ne bi dopustio predavati vjeronauk, a kamoli voditi biskupiju. Podsjetimo, kardinal O’Malley predsjednik je papinog Povjerenstva za zaštitu maloljetnika. Članica spomenutog povjerenstva irkinja Marie Collins također je izrazila zabrinutost zbog slučaja biskupa Finna. Bilo je i onih koji su stali u obranu biskupa govoreći kako je u delikatnoj situaciji učinio najbolje što je mogao.

Spomenimo kako je u rujnu 2014. papa Franjo imenovao nadbiskupa Ottawe Terrencea Prendergasta glavnim istražiteljem u slučaju biskupa Finna. Rezultati istrage nisu objavljeni, no sudeći prema posljednjem događaju, možemo pretpostaviti kako nisu išli u prilog biskupu Kansas Cityja-Sv. Josip.

„Bila mi je čast i radost biti na službi među tolikim dobrim vjernicima“,  napisao je u kratkoj izjavi biskup Finn.

Privremeno upravljanje biskupijom povjereno je nadbiskupu susjedne dijeceze Josephu F. Naumannu koji čitavu situaciju vidi kao „vrijeme milosti i ozdravljenje“ povjerene mu biskupije.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net