Papa

Popraćen pljeskom više desetaka tisuća ljudi, među kojima su i mnogi Španjolci, Portugalci i Latinoamerikanci, papa Benedikt XVI. pohvalio je Crkvu u Italiji i narod cijele zemlje zbog njihove dosadašnje pomoći žrtvama potresa. Pri tome je krizom pogođenim obiteljima i nezaposlenima zajamčio svoju solidarnost.

U svom nagovoru na trgu ispred milanske katedrale Papa je sve pozvao na odlučno svjedočenje za kršćansku vjeru. Ona mora prožimati sva područja života – i privatna i javna. Kao “kvasac” društva vjera je u odnosu na suvremenu kulturološku situaciju potrebnija više nego ikad. Bitno je ponovno otkriti vjeru kao “važnu baštinu čovječanstva” i kao “ključ i znak istinske kulture ljudi”.

Povijest Milana na poseban je način prožeta kršćanskom vjerom, koja je nadahnjivala umjetnost, politiku i gospodarstvo, rekao je Benedikt XVI. Važno je tu “baklju sjajne tradicije” predati budućim generacijama. Ovdje bi se kršćani trebali zajedno sa civilnim svijetom zauzimati za dobrobit zajednice.
Prije molitve s vjernicima na katedralnom trgu Papa se prisjetio nekadašnjega milanskog nadbiskupa Giovannija Battiste Montinija, koji je postao papa Pavao VI. (1963-1978), a njega je 1977. imenovao nadbiskupom Münchena.

U zračnoj luci Linate papu Benedikta XVI. pozdravili su milanski nadbiskup kardinal Angelo Scola i talijanski ministar za integracije Andrea Riccardi.
Središnja točka Papina pohoda je nedjeljno završno misno slavlje na Svjetskom susretu obitelji, na kojemu se očekuje oko milijun sudionika. Ovo Papino putovanje najduži je njegov pohod unutar Italije.

U subotu ujutro Benedikt XVI. molit će sa svećenicima i redovnicima u milanskoj katedrali. Slijedit će susret s djecom i mladima koji se pripravljaju za krizmu, koji će se održati na gradskom stadionu. U poslijepodnevnim satima predviđen je sastanak s političarima u nadbiskupskom dvoru.

U nedjelju u prijepodnevnim satima Papa će slaviti zaključno misno slavlje u zračnoj luci Bresso. Slijedit će ručak s kardinalima i biskupima, na koji je pozvano i šest obitelji.

Na Svjetski susret obitelji, koji je u započeo u srijedu, stiglo je nekoliko desetaka tisuća ljudi iz više od 150 zemalja. Veliki crkveni događaj odvija se pod geslom: “Obitelj: rad i slavlje”. (ika/bitno.net)