U danima obilježenim novim žarištima nasilja i agresije, valja promicati mir i u digitalnom svijetu koji je često mjesto toksičnosti, govora mržnje i lažnih vijesti. To je poslanje koje treba ostvariti u virtualnom svijetu, koji ima snažan odjek u današnjoj stvarnosti koju papa Franjo, u posebnoj poruci, povjerava sudionicima Svjetskoga kongresa SIGNIS-a, svjetske katoličke udruge za komunikaciju. Skup je na programu od 15. do 18. kolovoza u Seoulu, u Južnoj Koreji, zemlji – kako piše Papa u poruci na engleskom jeziku – čija povijest evangelizacije pokazuje snagu tiskane riječi i bitnu ulogu vjernika laika u širenju evanđelja. Sveti Otac tu spominje zemaljski život svetoga Andrije Kima i drugova, korejskih mučenika, prije 200 godina; neka vas njihov život – poželio je – potvrdi u vašem zauzimanju u širenju evanđelja Isusa Krista jezikom suvremenih sredstava za komunikaciju.

To nije obveza koju se može podcijeniti – napominje Papa – Revolucija digitalnih medija posljednjih desetljeća pokazala se moćnim sredstvom za promicanje zajedništva i dijaloga unutar naše ljudske obitelji. Naime, tijekom mjeseci blokade zbog pandemije jasno smo vidjeli kako nas digitalni mediji mogu povezati, i to ne samo širenjem bitnih informacija, nego i olakšavanjem samoće zbog izolacije i, u brojnim slučajevima, povezujući cijele obitelji i crkvene zajednice u molitvi i bogoslužju.

Istodobno, uporaba digitalnih medija, posebno društvenih, potaknula je niz ozbiljnih etičkih pitanja koja zahtijevaju mudru i pronicljivu procjenu komunikatorā i svih onih koji se bave autentičnošću i kvalitetom međuljudskih odnosa. Ponekad, naime, internetske stranice medija postaju mjesta toksičnosti, govora mržnje i lažnih vijesti – ističe papa Franjo, te to definira pravim izazovom s kojim se valja suočiti kroz obrazovanje za medije, medijsko umrežavanje katolika te suprotstavljanje lažima i dezinformacijama.

Napori koje su komunikatori SIGNIS-a pozvani ostvariti dobivaju punu potporu pape Franje – kako sâm napominje, potičući ih da posebnu pozornost obrate na potrebu pomoći ljudima, osobito mladima, da razviju zdrav kritički osjećaj, učeći razlikovati istinu od laži, ispravno od pogrješnoga, dobro od zla, te cijeniti važnost rada za pravednost, društvenu slogu i poštovanje našega zajedničkog doma.

Rimski se biskup spomenuo i brojnih zajednica u našem svijetu koje ostaju isključene iz digitalnoga prostora. I za njih valja zasukati rukave – napominje – čineći digitalnu uključenost prioritetom kako bismo dali značajan prinos širenju kulture mira utemeljene na istini evanđelja.

Na kraju dokumenta papa Franjo spominje svoju poruku za ovogodišnji Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, usredotočen na slušanje kao prvi i neizostavni sastojak dijaloga i dobre komunikacije. To slušanje – prema Papinim riječima – valja  ostvariti „uhom srca“. Upravo taj „apostolat slušanja“ pripada katoličkim komunikatorima – piše Papa. Komunikacija, naime, nije samo profesija, nego služenje dijalogu i razumijevanju među pojedincima i širim zajednicama, u potrazi za mirnim i miroljubivim suživotom.

Slušanje je jednako tako bitno i za sinodski hod koji je cijela Crkva započela ovih godina. Stoga je želja pape Franje da se međusobno slušamo i rastemo u svijesti da sudjelujemo u zajedništvu koje nam prethodi i uključuje nas. Na taj način – ističe – bit će moguće oblikovati sve „simfoničniju“ Crkvu, čije se jedinstvo izražava u skladnoj i svetoj polifoniji.