capture

Pavao, naslućujući svoj skori svršetak, razmatra svoj život i djelovanje, kao čovjeka potpuno posvećenog svom misijskom djelovanju. Opisuje ga u tri faze; kroz sadašnjost, prošlost i budućnost – rekao je na početku svojega današnjeg govora Sveti Otac.

Sadašnjost tumači služeći se metaforom žrtve: Jer ja se već prinosim za žrtvu ljevanicu (r. 6). Za opis prošlosti služi se slikama ‘dobroga boja’ i ‘trke’, kao čovjek dosljedan vlastitoj zauzetosti i odgovornosti te se sukladno tome, za budućnost uzda u Boga koji je pravedan sudac (r. 8). Ipak, Pavlovo je poslanje bilo plodno zbog toga što ga je Gospodin podupirao svojom snagom te ga je učinio navjestiteljem Evanđelja svima koji će ga slušati – pojasnio je.

Papa je ukazao na to da se u Pavlovu opisu vlastite biografije nazire i sama Crkva, napose danas, na Svjetskom misijskom danu, čija tema je: „Crkva poslanja, svjedokinja milosrđa“. Pavao je model kršćanske zajednice, u uvjerenju da je Gospodin taj koji apostolski napor i djelovanje čini plodnima. S jedne strane – smatra Papa – Pavlovo nam iskustvo govori da nam se boriti i truditi požrtvovnim duhom kao da sve ovisi o nama, a s druge, da znamo da je istinski uspjeh naših napora i poslanja dar Milosti: Duh Sveti je Onaj koji poslanje Crkve čini plodnim.

Sveti Otac je naglasio kako je ovo vrijeme, vrijeme hrabrosti da se učvrste nesigurni koraci; da se obnovi volja da se istrošimo za Evanđelje; za ponovno uzimanje snage koju poslanje sa sobom nosi. Pa ni imati hrabrosti, nije jamstvo uspjeha – napomenuo je Papa – od nas se hrabrost traži radi ustrajne borbe, a ne radi postizanja uspjeha; da budemo drukčiji svijetu, ali bez polemike ili agresije – napomenuo je. Traži se hrabrost da se otvorimo svima, bez opadanja apsolutnosti i jedinstva Krista, jedinog spasitelja sviju. Traži se od nas hrabrost da se opremo nevjeri, a da ne postanemo arogantni.

Papa je zatim zazvao pomoć Marije, model „Crkve u izlasku“ i poučljive Duhu Svetom, kako bismo svi – u snazi Krštenja – bili misionari i navjestitelji poruke spasenja čitavoj Ljudskoj obitelji.

Nakon Angelusa i blagoslova Papa je uputio apel, rekavši kako će na poseban način moliti za grad Mosul. “Strašni zločini, koji se već predugo čine protiv nevinih stanovnika – bilo muslimana, bilo kršćana, bilo pripadnika drugih narodnosti i religija” – pogađaju me duboko. “Jako me je pogodilo kad sam saznao da su mnogi sinovi i kćeri te ljubljene zemlje, hladnokrvno pobijeni, a među njima velik broj djece. Takva okrutnost u nama izaziva suze i ostavlja nas bez riječi”, rekao je.

Papa Franjo je uz ostalo poručio je kako će moliti za to da Irak, makar teško pogođen, ostane čvrst u nadi kako bi ušao u budućnost punu sigurnosti, pomirenja i mira te je na kraju sve zamolio da mu se pridružite u molitvi, u tišini. Naposljetku se papa Franjo od okupljenih oprostio na svoj uobičajeni način.

RV | Bitno.net