Primajući jučer u Vatikanu sudionike plenarne sjednice Zbora za nauk vjere, papa Franjo je podsjetio na važnost pastoralnog razlučivanja u preispitivanju slučajeva koji se odnose na najteže prekršaje.

U vrijeme kada „čovjek današnjice više ne zna tko je i kada se muči prepoznati kako činiti dobro”, u mnogim zemljama pomaže se „porastu” zahtjeva za eutanazijom kao „ideološkom potvrdom čovjekove snage volje nad životom” – rekao je Papa i dodao – to je također dovelo do toga da se dobrovoljni prekid ljudskog života smatra civilizacijskim izborom. Govoreći sudionicima plenarnog zasjedanja, Sveti Otac se usredotočio na etičke implikacije u suvremenom društvu kojima se bavi i Zbor.

Jasno je da tamo gdje život vrijedi ne radi svojega dostojanstva, već zbog svoje učinkovitosti i produktivnosti, sve to postaje moguće – rekao je papa Franjo i napomenuo – U tom scenariju mora se ponoviti da ljudski život, od začeća do prirodnog kraja, posjeduje dostojanstvo koje ga čini nepovredivim.

Bol, patnja, smisao života i smrti, stvarnosti su s kojima se suvremeni mentalitet teško suočava s punim pogledom nade, primijetio je Papa. Ali bez pouzdane nade koja mu pomaže suočiti se s boli i smrću, čovjek ne može dobro živjeti i imati povjerenja u budućnost. Suvremenom čovjeku u tom treba pomoći Crkva.

Poslanje Zbora u tom smislu treba preuzeti izrazito pastoralno lice, rekao je Sveti Otac. Istinski su pastiri oni koji ne prepuštaju čovjeka samome sebi, niti ga ostavljaju kao plijen njegovoj dezorijentaciji i pogreškama, nego mu istinom i milosrđem pomažu pronaći svoje pravo lice u dobru. Svako je djelovanje istinski pastoralno ako nastoji uzeti čovjeka za ruku, kada je izgubio smisao svojeg dostojanstva i cilja, kako bi ga odvelo s povjerenjem da otkrije očinstvo ljubavi Božje, svoj dobar cilj i putove za izgradnju ljudskijeg svijeta.

Tamo gdje prevladava individualizam koji se oslanja na svoje snage da se spasi, mora se također primijeniti antropološki pristup i na gospodarsko-financijskom području – rekao je papa Franjo i naglasio – Samo pogled na čovjeka kao na osobu, to jest kao na subjekt koji je bitno u odnosu i označen posebnom i širokom racionalnošću, može djelovati u skladu s objektivnim poretkom moralnosti. Učiteljstvo je Crkve oduvijek jasno isticalo da gospodarsko djelovanje mora biti vođeno u skladu sa zakonima i metodama gospodarstva, ali unutar moralnog poretka.

Na kraju, Papa je izrazio zahvalnost za svakodnevne obveze Zbora „u zaštiti prave vjere i svetosti” sakramenata, u svim pitanjima koja danas zahtijevaju važno pastoralno razlučivanje, kao u ispitivanju slučajeva koji se odnose na najteža kaznena djela u koja se ubraja seksualno nasilje svećenika nad maloljetnicima i u pitanjima bračne rastave u „korist vjere”.

Radio Vatikan | Bitno.net