Prenosimo nagovor pape Franje uz molitvu Kraljice neba

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Dani u osmini Uskrsa su kao jedan dan u kojem se produljuje radost Uskrsnuća. Tako nam Evanđelje današnje liturgije nastavlja pripovijedati o Uskrslom, o njegovom ukazanju ženama koje su otišle na grob (usp. Mt 28, 8 – 15). Isus im ide ususret i pozdravlja ih. Zatim im kaže dvije stvari, koje će i nama dobro doći ako ih prihvatimo kao uskrsni dar. To su dva Gospodinova savjeta, uskrsni dar.

Prvo ih hrabri s dvije jednostavne riječi: „Ne bojte se“ (r. 10). Ne strahujte. Gospodin zna da su strahovi naši svakodnevni neprijatelji. On također zna da naši strahovi proizlaze iz velikog straha, straha od smrti: straha od nestanka, od gubitka voljenih, od bolesti, od toga da ne možemo više… Ali na Uskrs je Isus pobijedio smrt. Nitko nam drugi, stoga, ne može uvjerljivije reći: „Ne bojte se“; „Ne strahujte“. Gospodin to govori upravo tu, pored groba iz kojeg je izašao kao pobjednik. Na taj nas način poziva da izađemo iz grobova svojih strahova. Poslušajmo pažljivo: da izađemo iz grobova svojih strahova, jer naši su strahovi kao grobovi, zakopavaju nas unutra. On zna da je strah uvijek šćućuren pred vratima našeg srca i da – na uskrsno jutro kao i u jutro svakoga dana – imamo potrebu čuti kako ponavlja ne boj se, ne plaši se, ne boj se. Hrabar budi. Hrabra budi. Brate, sestro, koji i koja vjeruješ u Krista, ne boj se! „Ja sam – kaže ti Isus – iskusio smrt za tebe, preuzeo sam tvoje zlo na sebe. Sada sam uskrsnuo da ti kažem: ovdje sam, s tobom, zauvijek. Ne boj se!“ Ne strahuj.

Ali, kako se konkretno boriti protiv straha? Pomaže nam i druga stvar koju Isus kaže ženama: „”Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!“ (r. 10). Idite naviještati. Strah nas uvijek zatvara u sebe. Isus nam, pak, daje da izađemo van i šalje nas drugima. Evo lijeka. Ali ja – možemo reći – nisam sposoban! No promislite, te žene sigurno nisu bile najprikladnije i pripremljene za naviještanje Uskrsloga, ali to Gospodinu nije važno. Njemu je važno da se izađe i naviješta. Izaći i naviještati. Izaći i naviještati. Jer uskrsna radost nije za to da se zadržava za sebe. Kristova radost jača se darivanjem, umnožava se dijeleći. Ako se otvorimo i pronosimo Evanđelje, naše srce se proširuje i nadilazi strah. Ovo je tajna: naviještati da se prevlada strah.

Današnji nam tekst, međutim, govori da navještaj može naići na prepreku: neistinu. Zapravo, Evanđelje pripovijeda „kontranavještaj“, onaj vojnika koji su čuvali Isusov grob. Oni su plaćeni s „mnogo novaca“ (r. 12), dobrom napojnicom, i primaju ovu uputu: „Recite: ‚Noću dok smo mi spavali, dođoše njegovi učenici i ukradoše ga‘“ (r. 13). Spavali ste? Jeste li vidjeli u snu kako su ukrali tijelo? Tu postoji kontradikcija, ali kontradikcija u koju svi vjeruju, jer je posrijedi novac. To je moć novca, onog drugog gospodara za kojeg Isus kaže da mu nikada ne smijemo služiti. Dva su gospodara: Bog i novac. Nikada ne služiti novcu! Evo neistine, logike prikrivanja, koja je suprotna navještaju istine. Podsjetnik je to i za nas: neistine, laži – riječima i životom – zagađuju navještaj, kvare – korumpiraju iznutra, vode natrag u grob. Uskrsli, s druge strane, želi da izađemo iz grobova laži i ovisnosti. Pred uskrslim Gospodinom nalazi se i ovaj drugi „bog“: bog novca, koji sve prlja, sve uništava, zatvara vrata spasenju. A nalazi se posvuda: u svakodnevnom životu postoji iskušenje obožavanja ovog boga novca.

Draga braćo i sestre, s pravom smo skandalizirani kada putem informacija otkrijemo obmane i laži u životima ljudi i u društvu. No, imenom nazovimo i laži koje imamo u sebi! I te naše netransparentnosti, naše laži, stavimo pred svjetlo uskrslog Isusa. On želi ono što je skriveno iznijeti na vidjelo, učiniti nas transparentnim i prosvijetljenim svjedocima radosti Evanđelja, istine koja nas oslobađa (usp. Iv 8,32).

Neka nam Marija, Majka Uskrsloga, pomogne pobijediti naše strahove i neka nam daruje strast za istinom.

Nakon molitve Kraljice neba

Draga braćo i sestre!

Još jednom sretan Uskrs svima vama, Rimljanima i hodočasnicima iz raznih zemalja!

Neka milost Uskrsloga Gospodina pruži utjehu i nadu onima koji pate: neka nitko ne bude napušten! Svađe, ratovi i sporovi neka ustupe mjesto razumijevanju i pomirenju. Valja uvijek naglašavati ovu riječ: pomirenje, jer ono što je Isus učinio na Kalvariji i svojim uskrsnućem jest pomirenje svih nas s Ocem, s Bogom i jednih s drugima. Pomirenje!

Bog je pobijedio u odlučujućoj bitci protiv duha zla: dopustimo da On pobijedi! Odrecimo se svojih ljudskih planova, obratimo se njegovim naumima mira i pravde.

Zahvaljujem svima koji su mi ovih dana uputili dobre želje. Posebno sam zahvalan na molitvama! Molim Boga da po zagovoru Djevice Marije svakoga nagradi svojim darovima.

Danas poslijepodne, ovdje na Trgu, susrest ću više od pedeset tisuća adolescenata iz cijele Italije. Lijep je to znak nade! Već su neki tu! Zato je trg ovako pripremljen.

Želim vam svima da ove uskrsne dane proživite u miru i radosti koji dolaze od Krista Uskrsloga. Molim vas, nastavite moliti se za mene. Dobar tek i doviđenja!