papa Franjo

Nakon kateheze je pozvao na zaštitu djece, osobito one izložene izrabljivanju i zlostavljanju, potaknuo vjernike na sudjelovanje u sutrašnjoj tijelovskoj procesiji te pozvao na molitvu za Siriju.

Osvrćući se na Isusovu prispodobu o nepravednome sucu i ustrajnoj udovici, Papa je napomenuo kako su u starome Izraelu suci – zbog važne službe izricanja presuda na temelju Mojsijeva zakona – trebali biti dostojne osobe vjere, nepristrane i neiskvarene. Sudac iz Gospodinove prispodobe međutim „nije se bojao Boga i nije mario ni za koga“; nije vodio računa o Zakonu, nego je činio što je htio, prema vlastitim interesima.

Njemu se obraća udovica te ga moli da ju obrani od tužitelja. Njezina prava – budući da je spadala u najnezaštićeniju skupinu – mogla su se lako pogaziti; bilo je lako zanemariti jednu siromašnu udovicu. Tako je i sa siročetom, strancem, seliocem – primijetio je papa Franjo. Suočena sa sučevom ravnodušnošću, udovica čini jedino što može: ustraje u svojim molbama i upravo tom ustrajnošću postiže cilj. Sudac ju odlučuje obraniti, ali ne zato što joj se smilovao, nego da mu više ne dosađuje.

Na temelju te prispodobe Isus poučava: ako je udovica mogla svojim ustrajnim molbama pokrenuti nepoštenog suca, koliko će više Bog, dobar i pravedan Otac, „obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k njemu“? Isus stoga potiče da se ne umorimo moliti. Premda svi doživljavamo trenutke umora i obeshrabrenja, osobito kad nam se molitva čini neučinkovitom, Isus nam jamči: Bog će uslišati svoju djecu, čak i ako ne u vremenu i na način na koji bismo mi to htjeli.

„Molitva nije magičan štapić“ – naglasio je Sveti Otac. Molitva nam „pomaže da očuvamo vjeru u Boga, da mu se povjerimo i onda kad ne razumijemo njegovu volju.“ Papa je, navodeći poslanicu Hebrejima, istaknuo da nam je u tome primjer sam Isus: „On je u dane svoga zemaljskog života sa silnim vapajem i suzama prikazivao molitve i prošnje onomu koji ga je mogao spasiti od smrti. I bî uslišan zbog svoje predanosti“.

„Bog je spasio Isusa od smrti“, ali put koji je do toga vodio „bila je sama smrt!“ Isus je i u Getsemaniju u tjeskobi molio Oca da ga oslobodi kaleža muke, ali je njegova molitva bila prožeta pouzdanjem u Oca i bezrezervnim povjeravanjem u njegovu volju. „Predmet molitve prelazi u drugi plan; ono što je prije svega važno jest odnos s Ocem. To čini molitva: preobražava želju i suobličuje ju Božjoj volji, kakva god ona bila“, zato što „onaj tko moli, prije svega teži zajedništvu s Bogom“ – objasnio je Papa.

Prispodoba o udovici i sucu završava pitanjem: „Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?“ To je pitanje upozorenje: ne trebamo posustati u molitvi; ona čuva vjeru i bez nje vjera jenjava. „Molimo Gospodina za vjeru koja stalno, ustrajno moli, poput udovice iz prispodobe“ – potaknuo je Papa.

Na kraju kateheze je podsjetio na obilježavanje Međunarodnog dana nestale djece. Naglasio je kako imamo dužnost štititi djecu, osobito onu koja su u većoj opasnosti od izrabljivanja i trgovine ljudima. „Nadam se da će građanske i vjerske vlasti moći protresti i pobuditi savjesti, kako bi se izbjegla ravnodušnost pred teškoćama osamljene i izrabljivane djece, udaljene od svojih obitelji i društvenog konteksta, djece koja ne mogu mirno rasti i gledati na budućnost s nadom.“ Pozvao je stoga na molitvu ne bi li se svako dijete vratilo u zagrljaj svoje obitelji.

Napomenuo je k tome da se danas slavi svetkovina Tijelova. Papa će u 19 sati predvoditi misu na Trgu svetoga Ivana Lateranskog, a potom će se u procesiji uputiti do Bazilike sv. Marije Velike. Vjernike je pozvao na sudjelovanje „u tom svečanom i javnom činu vjere i ljubavi prema Isusu, stvarno prisutnom u euharistiji“.

Na koncu je skrenuo pažnju na „ljubljenu Siriju“, gdje je u nedavnim terorističkim napadima ubijeno više stotina nenaoružanih civila. „Potičem sve na molitvu, da mole milosrdnoga Oca, da mole Gospu kako bi udijelili vječni pokoj žrtvama, utjehu obiteljima i obratili srce onih koji siju smrt i razaranje“ – kazao je papa Franjo.

RV | Bitno.net