Hvala…, hvala što ste ovdje, hvala što ste došli… Hvala onima koji su unutra i mnogo hvala onima koji su ostali vani. Kažu mi da je vani trideset tisuća. Pozdravljam ih odavde. Oni su pod kišom… hvala na gesti da smo se približili, hvala što ste došli na Dan mladih. Predložio sam dr. Gasbarriju, koji je osoba koja sređuje, organizira putovanje, da mi pronađe mjestašce za susret s vama, i u pola dana je sve sredio. Želim javno zahvaliti dr. Gasbarriju za ono što je danas uspio napraviti.

Želim vam reći ono što se nadam da će biti posljedica Dana mladih: nadam se da će biti buke. Ovdje da, ovdje će biti buke. Ovdje u Riju će biti buke. Ali želim da bude buke u biskupijama, želim da se izađe van, želim da Crkva izađe na ulice, želim da se branimo od svega onoga što je svjetovno, nepokretno, od onoga što je komoditet, od onoga što je klerikalizam, od svega onoga što znači biti zatvoreni u same sebe. Župe, škole, ustanove su stvorene da izađu van…, ako to ne učine postat će nevladine organizacije, a Crkva ne može biti nevladina organizacija. Neka mi oproste biskupi i svećenici, ako će vam neki poslije stvarati zbrku. To je savjet. Hvala na onome što ćete moći učiniti.

Gledajte, ja mislim da je, u ovom trenutku, ova svjetska civilizacija otišla predaleko, otišla je predaleko jer je stvorila takav kult boga novca, da smo dionici jedne filozofije i prakse isključivanja dva pola života koja predstavljaju obećanje naroda. Isključivanja starijih osoba, naravno. Netko bi mogao misliti da se radi o vrsti prikrivene eutanazije, tj. ne vodi se briga o starijima; ali postoji i kulturalna eutanazija, jer im se ne dopušta govoriti, ne dopušta im se djelovati. I isključivanje mladih. Postotak mladih bez posla, bez zanimanja, vrlo je visok i imamo generaciju koja nema iskustvo dostojanstva zarađenog kroz posao. Ova civilizacija nas je dovela do isključivanja dvaju vrhunaca koji su naša budućnost. Onda mladi: moraju se pojaviti, moraju biti uporni; mladi trebaju izaći da bi se borili za vrijednosti, borili za ove vrijednosti; a stariji trebaju otvoriti usta, stariji trebaju otvoriti usta i poučavati nas! Prenosite nam mudrost naroda!

U argentinskom narodu, molim, od sveg srca, starije: ne odustajte biti kulturalno blago našeg naroda, blago koje prenosi pravdu, koje prenosi povijest, koje prenosi vrijednosti, koje prenosi pamćenje naroda. A vi, molim vas, ne stavljajte se protiv starijih: dopustite im govoriti, slušajte ih i idite naprijed. Ali znajte, znajte da ste u ovom trenutku vi mladi, i stariji, osuđeni na istu sudbinu: isključivanje. Ne dopustite da budete isključeni. Je li jasno? Zato vjerujem da trebate raditi. Vjera u Isusa Krista nije šala, to je vrlo ozbiljna stvar. Sablazan je da je Bog došao postati jednim od nas. Sablazan je da je umro na križu. Sablazan je: sablazan Križa. Križ nastavlja biti sablazan. Ali to je jedini siguran put: put Križa, put Isusa, put Isusova utjelovljenja. Molim vas, ne “miksajte” vjeru u Isusa Krista. Postoji frape od naranče, frape od jabuke, frape od banane, ali molim vas ne pijte „frape“ od vjere.

Vjera je cjelovita, ne miksa se. Vjera je to u Isusa. Vjera je to u Sina Božjega koji je postao čovjekom, koji me ljubio i umro za mene. Onda: stvorite buku; brinite se o krajnjim sastavnicama pučanstva, a to su stariji i mladi; ne dopustiti da budete isključeni i da se isključuje starije. Drugo: ne “miksajte” vjeru u Isusa Krista. Blaženstva. Što trebamo činiti, Oče? Pogledaj, čitaj Blaženstva koja će ti koristiti. Ako želiš znati što konkretno trebaš činiti, čitaj Mateja, glava 25, koji predstavlja protokol prema kojem ćemo biti suđeni. S tim dvjema stvarima ćete imati Plan za djelovanje: Blaženstva i Matej 25. Ne trebate čitati ništa drugo. Molim vas to svim srcem. U redu; zahvaljujem vam na ovoj blizini. Žao mi je što ste u kavezu, ali reći ću vam nešto. Ja, svako malo, to doživljavam: kakva grozna stvar biti zatvoreni u kavez. Priznajem vam to od srca, ali vidjet ćemo… Razumijem vas. Drago bi mi bilo da vam mogu biti bliže, ali razumijem da se, zbog sigurnosnih razloga, ne može. Hvala što ste došli, hvala što molite za mene; molim vas iz srca na tome, to mi je potrebno. Trebam vaše molitve, mnogo ih trebam. Hvala na tome. U redu, dat ću vam Blagoslov, a onda ćemo blagosloviti lik Djevice koja će proći čitavom Republikom… i križ sv. Franje, koji će putovati misionarski. Ali ne zaboravite: stvorite buku; brinite se za dvije krajnje točke života, dvije krajnje točne povijesti naroda, a što su stariji i mladi; i ne miksajte vjeru. A sad se pomolimo, da blagoslovimo lik Djevice i potom vam dadem Blagoslov.
Ustat ćemo za Blagoslov, ali prije želim zahvaliti mons. Arancedu na onome što je rekao, jer kao autentični neotesanac nisam mu zahvalio. Dakle, hvala na tvojim riječima!

MOLITVA

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
Zdravo Marijo…

Gospodine, Ti si nam ostavio svoju Majku da nas prati.
Da se brine za nas i štiti nas na našem putu, u našem srcu, u našoj vjeri.
Da nas učini učenicima kao što je Ona bila, i misionarima kao što je i Ona bila.
Da nas uči izaći na ulice.
Da nas uči izaći iz nas samih.
Blagoslivljamo ovaj lik, Gospodine, koji će proći Zemljom.
Neka nam Ona, svojom nježnošću, svojim mirom, pokazuje put.

Gospodine, Ti si sablazan.
Ti si sablazan: sablazan Križa.
Križ je poniznost, nježnost; Križ koji nam govori o Božjoj blizini.
Blagoslivljamo i ovaj lik Križa koji će proći Zemljom.
Mnogo hvala, vidimo se ovih dana. Neka vas Bog blagoslovi. Molite za mene. Nemojte to zaboraviti!

Izvor: www.vatican.va

Prijevod: Verica Kraš Vila

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]