Božansko milosrđe mora biti u skladu s istinom. U suprotnom slučaju, ne zaslužuje to ime, rekao je papa Franjo njemačkom kardinalu Joachimu Meisneru, a ovaj je to otkrio u razgovoru za njemačku radijsku postaju.

Nadbiskup Kölna danas je proslavio svoj 80. rođendan i tim je povodom dao opširan interview u kojem se, među ostalim, prisjetio nedavna susreta s papom Franjom. Kako je rekao, tijekom tog razgovora naglasio je Papi da neke njegove izjave ostavljaju previše otvorenih pitanja i da bi trebale biti bolje pojašnjene ljudima koji nemaju veće teološko znanje. Papa ga je, ispričao je Meisner, začuđeno pogledao i rekao da mu kaže neki primjer.

– Naveo sam mu kao primjer njegovu nedavnu izjavu o davanju pričesti razvedenima koji su u drugome braku koju je dao u zrakoplovu kojim se vraćao sa Svjetskog dana mladih iz Rio de Janeira – ispričao je kardinal i podsjetio kako je Papa tada novinarima govorio o potrebi milosrđa u rješavanju takvih problema.

– Potom sam Papi rekao da u mojoj državi većina riječ milosrđe shvaća kao opravdanje za ljudske slabosti. Papa mi je odgovorio da je on sin Crkve i da nikada nije rekao ništa što je u suprotnosti s njezinim naukom. Rekao mi je: Milosrđe mora biti u skladu s istinom. Inače, ne zaslužuje da se zove milosrđem – ponovio je kardinal ono što mu je rekao papa Franjo.

Meisner je, kako se čini, po pitanju pričesti za razvedene u manjini unutar Njemačke biskupske konferencije. Za razliku od nekih drugih njemačkih biskupa, on smatra kako je nerazrješivost braka nešto što se ne može dovesti u pitanje, te je pitanje pričesti za razvedene u drugom braku određeno tom nerazrješivošću. U tome on ima potporu prefekta Kongregacije za nauk vjere nadbiskupa Gerharda Müllera koji je nedavno izjavio sličnu stvar, upućujući tako jasnu poruku njemačkim biskupima.

U tom istom razgovoru, ispričao je kardinal, papa Franjo je rekao da sva sporna pitanja oko toga treba prepustiti Kongregaciji koji smatra najvažnijim dikasterijem u rimskoj kuriji.

Upitan treba li se Crkva prilagoditi vremenima, Meisner je odgovorio:

– Crkva se mora prilagoditi Božjoj riječi, a ne mišljenju ljudi. Kao Crkva to mišljenje moramo znati, da bi mogli naviještati Evanđelje na pravi način. Ali, prilagođavanje nije ponašanje u skladu s Evanđeljem. Vidimo na primjeru Evangeličke crkve, koja je prošla kroz tu “prilagodbu”, a sve veći broj ljudi odlazi iz nje, puno veći nego iz Katoličke – rekao je kardinal.

Bitno.net