Na svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika sveopće Crkve i sedmu obljetnicu preuzimanja Petrove službe, 19. ožujka papa Franjo je slavio misu za zatvorenike te je pozvao vjernike na duhovno zajedništvo. Istaknuo je važnost klanjanja. Misu iz Doma sv. Marte prenosile su kao i proteklih dana društvene mreže

Foto: Vatican Media

Uvodeći vjernike u euharistijsko slavlje, Papa je pozvao na molitvu za zatvorenike, koji u ovim trenutcima izvanrednog stanja još više trpe zbog neizvjesnosti što će biti s njima i s njihovim obiteljima. Prošlog je tjedna došlo do pobuna u nekoliko talijanskih zatvora, nakon što je vlada naredila da se prekinu posjeti zatvorenicima kako bi se izbjegla zaraza koronavirusom.

Osvrćući se na odlomak Evanđelja u kojem Matej opisuje lik sv. Josipa pravednika, čovjeka vjere, koji je bio sposoban prodrijeti u Božje otajstvo, Papa je primijetio kako je Josip „bio čovjek čije ime može biti upisano u popis svih onih vjernika čija imena nalazimo u Pavlovoj poslanici Židovima. To su ljudi koji su živjeli vjeru kao temelj nade i jamstva onoga što se ne vidi”. Dodao je da je Josip kao čovjek vjere bio pravedan, ne samo zbog toga što je vjerovao nego i zbog toga što je živio u svakodnevnom životu tu vjeru. Bio je pravedan i zbog toga izabran da odgoji čovjeka, koji je pravi čovjek i utjelovljeni Bog. Za to bi bio potreban Bogo-čovjek, ali Gospodin je izabrao pravednika, čovjeka vjere, sposobnog čovjeka, koji je bio u stanju razgovarati s Bogom i prodrijeti u Božje otajstvo, objasnio je Papa i primijetio kako Josip nije bio sanjar. Prodirao je u otajstvo kao što je s milimetarskom preciznošću obavljao svoje zanimanje.

Papa Franjo se upitao jesu li vjernici, biskupi, svećenici, redovnici, redovnice, pa i pape sposobni prodrijeti poput Josipa u Božje otajstvo ili se moraju ravnati prema propisima koji ih štite od onoga što ne uspijevaju kontrolirati. „Kada Crkva izgubi sposobnost prodrijeti u otajstvo, gubi i sposobnost štovanja Božje stvarnosti“, rekao je Papa i primijetio kako je molitva moguća samo ako se uspije ući u Božje otajstvo.

Pozvao je vjernike da mole kako bi Bog udijelio Crkvi milost da živi u konkretnosti svakodnevnog života i u „konkretnosti otajstva”. Ako ne uspije, bit će polovična Crkva, udruga koja će ići naprijed s propisima. Nakon mise blagoslovio je vjernike Presvetim i pozvao ih na duhovnu pričest, ako nemaju mogućnosti pristupiti euharistijskom slavlju.

IKA | Bitno.net