Uvodeći vjernike u euharistijsko slavlje, Papa je pozvao na molitvu za zatvorenike, koji u ovim trenutcima izvanrednog stanja još više trpe zbog neizvjesnosti što će biti s njima i s njihovim obiteljima. Prošlog je tjedna došlo do pobuna u nekoliko talijanskih zatvora, nakon što je vlada naredila da se prekinu posjeti zatvorenicima kako bi se izbjegla zaraza koronavirusom.

Osvrćući se na odlomak Evanđelja u kojem Matej opisuje lik sv. Josipa pravednika, čovjeka vjere, koji je bio sposoban prodrijeti u Božje otajstvo, Papa je primijetio kako je Josip „bio čovjek čije ime može biti upisano u popis svih onih vjernika čija imena nalazimo u Pavlovoj poslanici Židovima. To su ljudi koji su živjeli vjeru kao temelj nade i jamstva onoga što se ne vidi”. Dodao je da je Josip kao čovjek vjere bio pravedan, ne samo zbog toga što je vjerovao nego i zbog toga što je živio u svakodnevnom životu tu vjeru. Bio je pravedan i zbog toga izabran da odgoji čovjeka, koji je pravi čovjek i utjelovljeni Bog. Za to bi bio potreban Bogo-čovjek, ali Gospodin je izabrao pravednika, čovjeka vjere, sposobnog čovjeka, koji je bio u stanju razgovarati s Bogom i prodrijeti u Božje otajstvo, objasnio je Papa i primijetio kako Josip nije bio sanjar. Prodirao je u otajstvo kao što je s milimetarskom preciznošću obavljao svoje zanimanje.

Papa Franjo se upitao jesu li vjernici, biskupi, svećenici, redovnici, redovnice, pa i pape sposobni prodrijeti poput Josipa u Božje otajstvo ili se moraju ravnati prema propisima koji ih štite od onoga što ne uspijevaju kontrolirati. „Kada Crkva izgubi sposobnost prodrijeti u otajstvo, gubi i sposobnost štovanja Božje stvarnosti“, rekao je Papa i primijetio kako je molitva moguća samo ako se uspije ući u Božje otajstvo.

Pozvao je vjernike da mole kako bi Bog udijelio Crkvi milost da živi u konkretnosti svakodnevnog života i u „konkretnosti otajstva”. Ako ne uspije, bit će polovična Crkva, udruga koja će ići naprijed s propisima. Nakon mise blagoslovio je vjernike Presvetim i pozvao ih na duhovnu pričest, ako nemaju mogućnosti pristupiti euharistijskom slavlju.

IKA | Bitno.net