Papa Franjo i Kongregacija za nauk vjere ovoga su tjedna naredili otpuštanje iz svećeničkog staleža Theodorea McCarricka, bivšeg kardinala i nadbiskupa emeritusa Washingtona, koji je nekoć bio jedna od najmoćnijih crkvenih figura u diplomatskim krugovima.

U postupku koji je nad njim proveden, utvrđeno je da je McCarrick kriv za “seksualno zlostavljanje pokornika tijekom ispovijedi, te grijehe protiv šeste Božje zapovijedi s maloljetnicima i odraslima s otežavajućim čimbenikom zlouporabe moći”.

Presuda je donesena „administrativnim kaznenim postupkom“. Riječ je o skraćenom kaznenom mehanizmu koji se koristi u slučajevima kada su dokazi toliko jasni da je puni i dugotrajni kazneni postupak nepotreban.

Budući da je papa Franjo osobno odobrio presudu i kaznu otpuštanja iz kleričkog staleža, McCarrick nema mogućnosti žalbe na ovu presudu, pojašnjava Catholic News Agency.

U priopćenju koje je Vatikan danas izdao stoji kako je odluka donesena 11. veljače, nakon čega je uslijedila žalba koju je Kongregacija za nauk vjere odbila.

McCarrick je 15. veljače obaviješten o odluci te o tome da je papa Franjo „utvrdio definitivnu narav ove odluke donesene u skladu sa zakonom, učinivši ju res iudicata (bez mogućnosti podnošenja žalbe)”.

Podsjetimo, McCarrick je prošle godine otpušten iz kardinalskog zbora te mu je zabranjeno obavljanje svih javnih službi zbog optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika dok je bio svećenik u New Yorku te seksualne napade na svećenike i sjemeništarce tijekom nekoliko desetljeća njegove biskupske službe.

McCarrickovo ime se također našlo u središtu slučaja Vigano, u kojem je bivši nuncij u SAD-u optužio papu Franju da je štitio McCarricka te ga pozvao da podnese ostavku na mjestu papinske službe.

Već su ranije određeni biskupi obznanili svoj stav da se McCarricka treba otpustiti iz kleričkog staleža.

Ivo Džeba | Bitno.net