Papa Franjo osudio marginalizaciju obitelji

Više od 50 tisuća ljudi dočekalo je jučer papu Franju na stadionu u Túxtla Gutiérrez, u meksičkoj državi Chiapas, gdje je upriličen susret Svetoga Oca s obiteljima. Četiri svjedočanstva prethodila su njegovom govoru, u kojem je istaknuo aktualnost i ljepotu obitelji. U njoj se – rekao je – nadvladava izoliranost te se stječe potrebna hrabrost za napredovanje u životu. Usamljenost nagriza dušu, a zakoni koji štite obitelj i osobno zalaganje su „dobra su kombinacija za zaustavljanje spirale nesigurnosti“.

Prva osoba koja je svjedočila bio je Manuel, dječak u kolicima zbog mišićne distrofije. Govorio je o svojoj boli, koja mu je međutim otkrila nove mogućnosti, tako da danas drugim dječacima koji su usamljeni ili se osjećaju izgubljenima često govori o evanđelju. Potom je uslijedio par koji slavi 50 godina ženidbe, svjedočeći da je vjerna ljubav moguća. Nakon njih je o svojem iskustvu govorila jedna rastavljena i civilno ponovno vjenčana osoba koja se – po susretu s Crkvom – posvetila služenju siromašnima, a na kraju je posvjedočila samohrana majka koju je više puta napastovala ideja pobačaja zbog usamljenosti, ali koja je imala snage izabrati život.

Svi mi – rekao je u svojem govoru papa Franjo – doživjeli smo u raznim trenucima i oblicima da nam je Bog Otac darovao hrabrost u našim životima. A to je učinio zato što je njegovo ime ljubav, zato što mu je ime besplatni dar, predanost, zato što je njegovo ime milosrđe.

Osvrćući se na priču samohrane majke, napomenuo je da su nesigurnost i usamljenost opasne, ugrožavaju utrobu, ali mogu nagristi i dušu. Na više razina se valja boriti protiv nesigurnosti i izoliranosti koje nas – kako je rekao – čine ranjivima na „mnoga prividna rješenja“. Jedna razina je putem zakona koji štite i jamče nužni minimum kako bi svaka obitelj i svaka osoba mogla rasti po učenju i dostojanstvenom radu.

Druga razina je putem služenja drugima. Zakoni i osobno zalaganje dobra su kombinacija da se spriječi spirala nesigurnosti. Papa je potom osudio marginalizaciju obitelji u društvu: Danas vidimo – kazao je – da se obitelj oslabljuje i stavlja u pitanje, kao da se vjeruje da je ona prevladani model koji nema mjesta u našim društvima koja, pod izlikom modernosti, sve više daju prednost sustavu utemeljenom na modelu izoliranosti.

Zasigurno – primijetio je papa Franjo – živjeti u obitelji nije uvijek lako, često je bolno i zamorno, a življenje zajedno uzrokuje bore i ožiljke. Međutim – naglasio je – radije bih želio ranjenu obitelj koja svakoga dana pokušava gajiti ljubav, nego društvo koje je bolesno zbog zatvorenosti i straha od ljubavi. Radije bih želio obitelj koja opet i opet pokušava iznova početi, nego narcisoidno društvo, opsjednuto luksuzom i ugodama. Radije bih želio obitelj s licima umornim od žrtava, nego okamenjena lica koja ne znaju za blagost i suosjećanje.

Papa je na kraju svojega govora podsjetio meksičke obitelji da imaju dodatnu uzdanicu: Majku, Gospu od Guadalupe, koja je pohodila njihovu zemlju. To nam – rekao je – daje jamstvo da po njezinom zagovoru nesigurnost i usamljenost neće nadvladati san i zvanje obitelji. Marija je uvijek spremna štititi naše obitelji – poručio je Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net