Papa Franjo je odbio prihvatiti imenovanje Johnnyja Ibrahima za libanonskog veleposlanika pri Svetoj Stolici, piše talijanski “Il Messaggero”. Razlog odbijanja leži u činjenici da je predloženi veleposlanik blizak masonskim krugovima.

Papa Franjo je o svojoj odluci informirao libanonskog premijera Saada Haririja tijekom njegova prošlotjednog posjeta Vatikanu. U izvještaju stoji kako je Hariri bio iznenađen ovakvom Papinom odlukom, ali je obećao pronaći novog kandidata.

Ipak, ovakva odluka nije iznenađujuća s obzirom na to da je Vatikan poslao već nekoliko indirektnih poruka Libanonu tražeći od njih da izaberu drugoga kandidata, ali Ministarstvo vanjskih poslova Libanona nije odustalo od svojeg prijedloga.

Osim toga, papa Franjo je 2013. u avionskom intervjuu na povratku iz Brazila već javno govorio o štetnosti stvaranja različitih lobija, spomenuvši eksplicitno i masonski lobi: „Lobiji, svi lobiji, nisu dobri… to vrijedi i za poslovne lobije, političke lobije, masonske lobije“, tako da se ova odluka može tumačiti u kontekstu Papine želje za sprječavanjem razvijanja bilo kakvih interesnih skupina unutar Vatikana, posebice protucrkvenih.

Ovaj slučaj su mnogi povezali s onim iz 2015., kada je papa Franjo odbio imenovanje francuskog veleposlanika Laurenta Stéfaninija. Tada se pisalo kako je razlog odbijanja Stéfaninijeva spolna orijentacija, ali neki upućeni poznavatelji situacije izrazili su mišljenje kako, između ostalog, papa Franjo nije želio da tadašnji predsjednik Hollande politički poentira takvim imenovanjem.

Katolička Crkva je kroz povijest često naglašavala nespojivost masonerije i katoličanstva. Jedan od papa koji je o tome vrlo izričito govorio bio je papa Lav XIII. U svojoj enciklici Humanum genus iz 1884. napisao je: „Neka nitko ne pomisli kako bi se iz bilo kojega razloga mogao pridružiti masonskoj sljedbi ukoliko svoje katoličko ime i svoje vječno spasenje vrjednuje onoliko koliko bi ih trebao vrjednovati.”

Problemu masonstva Lav XIII. je posvetio i zasebnu poslanicu Custodi di quella Fede u kojoj je raskrinkao nakane masonskog pokreta: „Sotonska je nakana progoniteljâ bila kršćanstvo zamijeniti naturalizmom, čašćenje vjere čašćenjem razuma, katolički moral takozvanim neovisnim moralom, a duhovni napredak onim materijalnim.”

Prema Zakoniku kanonskog zakona iz 1917. stupanje u masonsku ložu povlači za sobom kaznu izopćenja. S obzirom na to da Zakonik iz 1983. nije eksplicitno spomenuo kako članstvo u masonskoj loži povlači kaznu izopćenja, neki su iz toga krivo zaključili da je zabrana članstva u loži ukinuta. Kako bi se riješila ta konfuzija, Kongregacija za nauk vjere 1983. izdala je izjavu u kojoj se potvrđuje kako je kazna izopćenja za članstvo u loži još uvijek na snazi.

Ivo Džeba | Bitno.net