Papa Franjo uputio je u utorak 25. svibnja videoporuku prigodom pokretanja Akcijske platforme Laudato si. Iz Božjih smo ruku primili vrt, ne možemo svojoj djeci ostaviti pustinju, upozorio je Papa u videoporuci.

U svojoj poruci Papa naglašava da svi možemo surađivati, svaki sa svojom kulturom i iskustvom, svaki sa svojim inicijativama i sposobnostima da se naša majka Zemlja vrati svojoj izvornoj ljepoti i stvorenome svijetu ponovno vrati njegov prvobitni sjaj.

U sedmogodišnji akcijski plan pozvane su uključiti se krajevne crkve, obitelji, župne i biskupijske zajednice, poduzeća, škole i sveučilišta, bolnice, poljoprivredna poduzeća i redovničke zajednice. Taj operativni plan ima sedam ciljeva: odgovor na vapaj zemlje, odgovor na vapaj siromaha, ekološka ekonomija, usvajanje jednostavnih životnih stilova, ekološki odgoj, ekološka duhovnost i uključivanje zajednice i participativno djelovanje. U svojoj poruci povodom pokretana platforme Papa ponavlja poziv upućen svim ljudima dobre volje sadržan u enciklici proglašenoj 2015. godine: „skrbiti za Zemlju, koja je naš zajednički dom“.

Već neko vrijeme ova kuća koja nam je dom pati zbog rana koje nanosimo zbog grabežljivog stava, zbog kojeg se osjećamo gospodarima planeta i njegovih resursa i zbog kojeg se neodgovorno služimo dobrima koja nam je Bog dao. Danas se te rane dramatično manifestiraju u ekološkoj krizi bez presedana, koja pogađa tlo, zrak, vodu i, općenito, ekosustav u kojem ljudi žive. Aktualna je pandemija još snažnije iznijela na vidjelo vapaj prirode i vapaj siromaha koji najviše trpe zbog nje, ističući da je sve međusobno povezano i međusobno ovisno te da naše zdravlje nije odvojeno od zdravlja okoliša u koju živimo, rekao je Papa.

Da bi se odgovorilo na dva vapaja, Zemlje i siromaha, papa Franjo ukazuje na jedan prioritet: novi ekološki pristup koji stubokom mijenja naš način života u svijetu, naš odnos prema zemljinim dobrima i, općenito, način na koji gledamo na čovjeka i živimo života. Stoga je put kojim nam je ići put „cjelovite ljudske ekologije, koja uključuje ne samo pitanja zaštite okoliša, već i čovjeka u cjelini“, kako bi se čuo „vapaj siromašnih“ i kako bismo bili „kvasac za novo društvo“.

„Imamo veliku odgovornost, posebno prema budućim naraštajima. Koji svijet želimo ostaviti našoj djeci i našim mladima? Naša sebičnost, ravnodušnost i neodgovorni načini života ugrožavaju budućnost naše djece! Ponavljam stoga svoj apel: skrbimo za svoju majku Zemlju, pobijedimo napast sebičnosti koja nas čini grabežljivcima dobara, gajimo poštovanje prema darovima Zemlje i stvaranju, započnimo način života i uspostavimo društvo koje je konačno ekološki održivo: imamo priliku pripremiti bolje sutra za sve. Iz Božjih smo ruku primili vrt, ne možemo svojoj djeci ostaviti pustinju“, upozorio je Papa u videoporuci povodom pokretanja Akcijske platforme Laudato si’.