Papa Franjo posjetit će idući tjedan izbjeglički centar na otoku Lezbosu, a u njegovu društvu tijekom ovog posjeta kojim će izraziti solidarnost s problemima izbjeglica bit će i carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I., izvijestila je grčka vlada.

U priopćenju grčke vlade stoji kako će Papa i patrijarh posjetiti Lezbos 14. i 15. travnja, a s njima će biti i arhiepiskop Atene Jeronim II., te grčki premijer Alexis Tsipras. Iz ekumenskog patrijarhata u Istanbulu potvrđeno je kako će Bartolomej posjetiti otok, dok do zaključenja ovog teksta još nije bilo službene potvrde iz Vatikana. Glasnogovornik Svete Stolice o. Federico Lombardi tek je rekao kako “neće demantirati da postoje kontakti oko dogovora”.

Papa Franjo je u više navrata govorio o izbjegličkoj krizi s kojom je Europa trenutačno suočena i pozivao na solidarnost s ljudima u potrebi. Tako je, primjerice, u homiliji na svetoj misi na Cvjetnu nedjelju rekao kako je “Isus u svojoj muci iskusio i ravnodušnost zato što nitko nije želio preuzeti odgovornost za njegovu sudbinu”, te da je “takva sudbina i mnogih marginaliziranih osoba i izbjeglica”.

Trenutačno je u Grčkoj smješteno više od 50.000 izbjeglica iz raznih zemalja, pri čemu oko 4000 njih čeka rješavanje zahtjeva za azil koji su predali. Nakon što je u ponedjeljak oko 200 izbjeglica koji ne udovoljavaju zahtjevima za azil vraćeno u Tursku, prema dogovoru nedavno postignutom između te države i Europske unije, proces vraćanja je privremeno zaustavljen.

Bitno.net