shutterstock

“Na mjestu srušenog kipa Lenjina u Kijevu treba postaviti kip Majke Božje”, izjavio je jučer ukrajinski rimokatolički biskup Stanislav Širokoradjuk na tribini na trgu Majdan i pojasnio kako postoji više razloga za takvu odluku.

Kip boljševičkog vođe srušen je, nastavio je pomoćni biskup kijevsko-žitomirski, 8. prosinca, 2013., na blagdan Bezgrešnog Začeća BDM. Na isti taj datum, 1991. je sporazumom potpisanim u Bjelovjskoj šumi prestao postojati Sovjetski Savez.

Biskup je dodao kako su prosvjedi na Majdanu započeli nakon što je vlada svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča odlučila prekinuti pregovore s Europskom Unijom o posebnim odnosima. Na zastavi EU-a, podsjetio je biskup, nalazi se 12 zvijezda na plavoj podlozi. Plava je tradicionalno Marijina boja, a 12 zvijezda spominje se i u knjizi Otkrivenja.

“I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda”, citirao je biskup fragment Ivanova Otkrivenja i podsjetio kako je odluka o izgledu zastave EU-a pala 1955., opet na blagdan Bezgrešnog Začeća BDM.

“Svi su ti događaji usko povezani s tim blagdanom. Smatram da na ovom mjestu, gdje je stajao kip Lenjina, sada treba biti Majka Božja. Bit će to najljepši simbol i prizor u Ukrajini”, poručio je ukrajinski svećenik.

Biskup je rekao i kako su se tijekom nemira ljudi puno molili za Marijin zagovor i mir u zemlji.

“Vjerujemo da nam je ona pomogla. I katolici i pravoslavni vjerni su Mariji, ona je naša zagovornica”, poručio je biskup.

Podsjetimo da nekoliko zadnjih dana na Majdanu, okupljalištu prosvjednika, na pozornici stoji kip Majke Božje Fatimske, čiju smo sliku već objavili i ponovno to činimo.

3efbrgn

G. An. | Bitno.net