“Kao ponizni sluga Isusa Krista, nastavit ću služiti progonjenim i trpećim zajednicama i spreman sam žrtvovati svoj život kako bih obranio načelo vjerske slobode, ljudske jednakosti i prava manjina”. Ovim je riječima 2008. godine započela ministarska služba Shahbaza Bhattija – prvog katolika u vladi većinski muslimanskog Pakistana u kojemu kršćani i danas trpe gotovo najžešće progone u svijetu.

Tri godine kasnije Bhattija su na povratku iz Islamabada, gdje je bio u posjetu svojoj majci, presrela trojica islamskih fundamentalista, izvukli ga iz auta, te ga ustrijelili. Na mjestu tragičnog događaja pronađen je letak s natpisom “nevjernik-kršćanin”. Odmah nakon ubojstva pakistanski su kršćani na čelu sa svojim biskupima uputili Svetoj Stolici zahtjev da se njihovog brata i ministra što prije proglasi svetim i to ne samo zbog mučeničke smrti, već zbog izvanrednog kršćanskog svjedočenja u zalaganju i borbi za progonjene kršćane. Premda je Sveta Stolica dopustili pokretanje istražnih radnji i povjerila ih mjesnom biskupu, čitav proces je na čekanju budući da je mjesto biskupa upražnjeno već dvije godine. Ipak, svjedočanstvo o njegovom životu i mučeništvu proširilo se čitavim kršćanskim svijetom.

“Shahbaz Bhatti ostavio je snažan dojam poštenog i duboko posvećenog javnog službenika. Bio je drugačiji od ostatka korumpiranih i sebi-služećih političara. Bio je vjeran, praktični katolik nadahnut životom Isusa Krista. Poput Krista, ustao je za istinu, pravdu i slobodu običnog čovjeka. Svjedočanstvo nasljedovanja Krista vodilo ga je u prolijevanje vlastite krvi za njegov narod, a kršćani ga smatraju mučenikom”, kazao je umirovljeni nadbiskup Lahorea mons. Lawrence J. Saldanha.

U tri godine svoje ministarske službe Bhatti se između ostalog borio i za ukidanja zakona o blasfemiji uvedenog 1986. godine, a zbog kojega su život izgubili nebrojeni kršćani. Po zakonu o blasfemiji osuđena je i kršćanka Asia Bibi koja se i dalje nalazi u zatvoru, a za čije se oslobađanje svesrdno borio i Shahbaz Bhatti slutivši kako ga takav angažman vodi u sigurnu i skoru smrt.

Svoje svjedočanstvo o Bahattiju dao je i njegov dugogodišnji prijatelj i suradnik u borbi za prava progonjenih kršćana Benedict Rogers.

“Svaki je dan živio kao da mu je posljednji, ali nikada ga nisam vidio prestrašenog ili depresivnog. Odisao je mirnoćom i duhovitošću nekoga tko je znao da njegova sudbina, kao i ono za što se borio, leži u rukama Stvoritelja… Shahbaz je bio duboko pobožan katolik. Svaki moj susret s njim uvijek je započinjao molitvom… Nastojao je graditi mostove suradnje s muslimanima i promicao je međureligijski dijalog i pomirenje. Na poziv starijih imama držao je govore u velikim džamijama, te osigurao potpisivanje revolucionarne antiterorističke izjave vjerskih vođa”, napisao je Rodgers.

Četiri mjeseca prije svoje smrti Shahbaz je u razgovoru za BBC izajavio kako je svjestan opasnosti koja mu prijeti, no kako je spreman položiti svoj život:

“Talibani mi šalju prijetnje, ali ja želim poručiti kako vjerujem u Isusa Krsta koji je za sve nas položio svoj život. Znam koji je smisao križa i idem za križem. Spreman sam na smrt. Živim za svoju zajednicu i narod koji pati, a za obranu njegovih prava spreman sam i umrijeti”.

Ove njegove riječi najbolji su sažetak i svjedočanstvo života ovog istinski Božjeg čovjeka.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net