Foto: Flickr.com/Vinoth Chandar

Konzervativna vlada u Španjolskoj objavila je kako je tijekom 2013. u njihovoj zemlji napravljeno ukupno 108.690 pobačaja, naglašavajući kako je riječ o najnižem broju u zadnjih 7 godina, međutim ovo “hvalisanje” vlade premijera Mariana Rajoya kritizirale su pro-life udruge poručujući premijeru kako nije učinio ništa za smanjenje broja pobačaja, te kako iza svakog broja stoji jedan nerođeni ljudski život.

U 2013. napravljeno je 3700 pobačaja manje nego prethodne godine. Oko 89,9 posto njih napravljeno je “na zahtjev” majke, oko 7 posto njih zbog “rizika za život majke”, oko 2,8 posto zbog “velike anomalije” ploda, a 0,28 posto zbog “teške bolesti i nemogućnosti preživljavanja ploda”. Najviše pobačaja napravljeno je u Kataloniji, Andaluziji i Madridu (prijestolnica je autonomna administrativna jedinica). Najčešća dob žena koje su napravile pobačaj bila je ona između 25 i 29 godina. Njihov broj je smanjen, kao i broj tinejdžerskih trudnoća koje su završile pobačajem.

Španjolska organizacija „Derecho a Vivir” (Pravo na život) objavu je ovih podataka, odnosno isticanje vlade kako je došlo do smanjenja pobačaja, proglasila “skandaloznima”. Kako su rekli, to pokazuje da Rajoy nema nikakvog poštovanja prema životu, te podsjetili kako nije učinio ništa od predizbornih obećanja koja se tiču promjene zakona o legalnom abortusu.

“Kada bi ova vlada načelno pristupila zakonu o pravima začetog djeteta i trudnica, te stvaranju strategije potpore majčinstvu i olakšavanju usvajanja djece, ove sramotne brojke izgledale bi puno drugačije. Vladajući nisu učinili ništa da bi tu brojku smanjili”, rekla je glasnogovornica udrge dr. Gador Joya.

Podsjetimo, Pučka stranka premijera Rajoya, koja je preuzela vlast od socijalista, u predizbornoj kampanji je obećavala reforme zakona koji je 2010. usvojila vlada premijera Josea Luisa Zapatera. Međutim, od najavljenih reformi se odustalo u rujnu 2014. nakon što je premijer Rajoy rekao kako za njih “ne postoji konsenzus”. Nakon toga je ministar pravosuđa Alberto Ruiz-Gallardón, koji je izradio nacrt reformi, dao ostavku i povukao se iz politike.

“Ove brojke ne znače puno premijeru. Ako i znače, onda je to samo zbog moguće povezanosti s brojem glasova na izborima koje može dobiti ili izgubiti. Takva politika je kratkoročna i pogubna, jer živimo u zemlji koja prolazi kroz tešku društveno-demografsku krizu i ne može si dopustiti dramu abortusa”, rekla je Joya.

Ukazala je i na apsurdnost situacije u kojoj tisuće španjolskih parova mora godinama čekati na usvajanje djece iz inozemstva, jer u Španjolskoj to ne mogu napraviti, i to u isto vrijeme kada se u jednoj godini ubije 109.000 djece. Ta situacija, nasatvila je, nikome ne koristi osim klinikama za pobačaje koje su u 2013. zaradili ukupno 55 milijuna eura.

Goran Andrijanić | Bitno.net