IMG_0542_lurd

Volonteri crkve sv. Filipa Nerija u Splitu od 2008. godine sredinom listopada organiziraju bolesničko hodočašće u Lourdes za osobe s posebnim potrebama, članovima njihovih obitelji i volontere – pratitelje. Hodočašće je prije svega namijenjeno onima koji zbog svojih posebnih potreba, fizičke ili mentalne prirode, rijetko izlaze iz kuće, nigdje ne putuju, gotovo da nemaju prijatelje van svoje invalidne kategorije, a najčešće su zakinuti i za sve ostale datosti normalnog i običnog života.

Četverodnevni boravak u Lurdu veliki im je doživljaj i utjeha, kao i članovima obitelji koji ih prate.

Lourdes je izabran iz vrlo jednostavnog razloga – jer je to svetište namijenjeno upravo bolesnim osobama svih kategorija. To je bila želja Djevice Marije koja se ukazivala maloj Bernardici Soubirous u spilji Massabiell. Specifičnost Lurda je upravo ta što je cijelo svetište prilagođeno osobama s posebnim potrebama. A prisutnost Djevice Marije stvara jedno posebno ozračje.

Kroz ovo hodočašće je do sada prošlo preko 700 ljudi, a životi mnogi od njih su se nakon susreta s Lourdesom promijenili, kako volontera tako i osoba s posebnim potrebama i njihovih roditelja. A ono što najviše hodočasnike oduševljava jest iskreno zajedništvo i predanost volontera.

Volonteri obavljaju većinu poslova koje inače obavljaju roditelji i pratnja osoba s posebnim potrebama. Cilj je postići da se svi hodočasnici osjećaju bezbrižno i da jednostavno uživaju u hodočašću.

Hodočašće se priprema cijelu godinu na različite načine, a sve prati već nekoliko godina neprekinuta molitva devetnice Gospi Lurdskoj. Prijevoz se organizira avionom iz Splita što uključuje cjelogodišnju potragu za avioprijevoznikom. Volonteri također prikupljaju dodatna novčana sredstva da bi što više umanjili cijenu hodočašća za hodočasnike. A ove godine su im dodatna sredstva izrazito potrebna.

Ukoliko biste željeli donirati novčana sredstva to možete učiniti preko žiro računa crkve sv. Filipa Nerija:  2340009-1100167079.

Za dodatne informacije kontaktirajte volontere preko inboxa facebook stranice Akademska crkva sv. Filipa Nerija.

Pregledajte ostale fotografije na facebook stranici Akademske crkve sv. Filipa Nerija u sekciji fotografije.

Z. Ć. | Bitno.net

1h_lurd DSC00710_lurd IMG_0646_lurd OLYMPUS DIGITAL CAMERA P1000332_lurd IMG_7578_lurd IMG_7962a_lurd IMG_7971a_lurd