Priča o hrabroj majci

Osnovala je kliniku u kojoj djecu bude iz kome, ne gubi nadu da će se to dogoditi i s njezinom kćeri

Poljska glumica pomogla je pokrenuti kliniku u Varšavi u kojoj se medicinski tim bavi isključivo djecom koja se nalaze u komi, a klinika “Budilica” ima sve više uspjeha

Ewa Blaszczyk    Foto: www.polskieradio.pl

 

Dvoje djece koja su bila u komi probudili su se iz nje u varšavskoj klinici “Budilica”, specijaliziranoj za skrb nad djecom koja su u takvom stanju, s čime se broj pacijenata koji su se oporavila od kome u toj bolnici u prošloj godini popeo na 14, izvijestili su poljski mediji.

Čudesnu vijest o izlasku iz kome dvoje pacijenata objavila je Ewa Błaszczyk, poljska glumica i jedna od osnivačica klinike, jedine u Poljskoj gdje su medicinski timovi isključivo posvećeni djeci koja su u komi zbog raznih neuroloških oštećenja. Błaszczyk je u nekoliko zadnjih godina bila posvećena upravo tom cilju, dakle osnivanju takve bolnice. Razlozi za njezinu strastvenu borbu u pomoći djeci u komi su i osobne prirode. Njezina kći Ola već je 14 godina u komi, nakon što je doživjela nesreću kao djevojčica, kada se zagrcnula tabletom, izgubila svijest, a kisik joj je prestao dolaziti do mozga, zbog čega je pala u komu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč iskustvu života s djetetom u takvom zdravstvenom stanju, glumica je bila i ostala velikom protivnicom eutanazije.

“Neprijatelj sam eutanazije. Život je čudo i ne može o njemu odlučivati netko tko hoće stan koji je ostao iza djeda, ili se umorio od skrbi nad bolesnim”, rekla je svojedobno.

Glumica je 2002., zajedno sa svećenikom Wojciechom Drozdowiczem, utemeljila fundaciju za pomoć djeci s teškim neurološkim oštećenjima, koja su najčešće u komi. Nakon godina prikupljanja donacija i borbe s birokracijom fundacija je prije dvije godine uspjela pokrenuti bolnicu “Budilica” u kojoj su liječnici skoncentrirani na pokušaj oporavka djece u razdoblju od 15 mjeseci nakon padanja u komu. To je, naime razdoblje u kojoj osobe u komi imaju najviše izgleda za oporavak. U nepune dvije godine postojanja klinika “Budilica” ima sve više uspjeha.

Inače, glumica je u više razgovora progovorila o svojoj vjeri koja joj, uz njezinu glumačku profesiju, daje snagu nositi se sa situacijom u kojoj se njezina obitelj našla (njezin suprug preminuo je par mjeseci prije Oline nesreće, a s njim ima još jednu kćerku – Mariannu).

“Ja se i dalje nadam u ozdravljenje moje Ole. Vjerujem da postoji “redatelj” na nebu koji bdije nad svime što nam se događa. Vjerujem u red, da nam se naša dobra dijela vraćaju. Uvjerena sam, također, da čovjek uvijek treba pokušavati, jer bet toga ne možemo vidjeti svijetlo. A ako nema svijetla, onda vlada tama i beznađe. A kako ustajati svako jutro iz kreveta ako nema nade? Čemu?”, ispričala je Poljakinja.

Njezina borba donijela je radost brojnim obiteljima malih pacijenata koji su tu nadu već počeli gubiti.

Goran Andrijanić | Bitno.net


Objavljeno: 2. siječnja 2015.

Možda vam se svidi