RMAvila

– Rekli su joj kako je dijete bolesno, te da bi najbolje bilo pobaciti, ali nisu ju uspjeli nagovoriti. U klinici su joj dali informacije o udrugama koje nude pomoć, a među njima je bila i udruga RedMadre. Otišli smo onamo i napravili ultrazvuk koji je potvrdio treći mjesec trudnoće – prepričava sestra 20-godišnje Lourdes – gluhe djevojke koja će uskoro upoznati radost majčinstva, a sve zahvaljujući pro-life udruzi RedMadre.

Utemeljena 2007. godine, ova španjolska udruga prvenstveno nastoji pomoći ženama suočenima s neplaniranom trudnoćom, ali i rodiljama koje traže podršku i zaštitu.

Prema riječima ravnateljice Udruge Carmine García-Valdés, većinom je riječ o mladim djevojkama koje najčešće zbog pritiska obitelji razmišljaju o pobačaju. Ipak, ističe García-Valdés, oko 80% djevojaka odlučuje roditi dijete nakon što primi potrebnu pomoć i prođe savjetovanje, što pokazuje kako mlade djevojke zapravo ne žele pobaciti.

Nažalost, od liberalizacije španjolskog zakona o pobačaju 2010. godine društveni pritisak na mlade djevojke još je veći, što potvrđuje i statistika: od 4.331 žene koje su tijekom 2010. godine zatražile pomoć, 53% bilo je između 14 i 20 godina, dok ih je 2009. godine bilo 18%.

– Zbunjena si, a najviše te podupiru da pobaciš. Ipak, roditi kćer bila je najbolja odluka u mom životu – riječi su jedne od skoro 15.000 djevojaka, koja je zatražila pomoć ove španjolske udruge i zahvaljujući primljenoj podršci i pomoći odlučila na svijet donijeti novi život.

– Ako trudnica dobije pomoć koja joj je potrebna, ona će nastaviti dalje. Možda njezina situacija neće biti riješena, ali kad jednom bude sa svojim djetetom imat će sve što joj je potrebno –  kaže García-Valdés, dodajući kako djelovanje ove udruge nije ograničeno samo na trudnice:

– Mnoge žene dolaze nam sa svojom djecom jer RedMadre nikome ne zatvara vrata. Ako dođu s već rođenim djetetom, uvijek se nađe torba odjeće i paket pelena.

Podsjetimo kako i Hrvatska, zahvaljujući inicijativi pavlinskog redovnika p. Marka Glogovića, ima svoju pro-life udrugu – Centar za nerođeni život – Betlehem, osnovanu u svibnju 2008. godine sa središtem u Karlovcu, a čiji je cilj i poslanje pomoći trudnicama, molitvom, savjetom, žrtvom i na svaki drugi kršćanski način pomoći da se djeca određena za pobačaj spase.

No briga za novorođeno dijete i majku ne prestaje nakon poroda, jer vrlo često mlade samohrane majke trebaju privremeni smještaj i brigu. Stoga je p. Marko diljem Hrvatske osnovao nekoliko kuća za mlade majke ili trudnice koje su često izbačene iz svojih domova jer odbijaju pobačaj.

Posljednji projekt Udruge je kupovina kuće u Novom Brestju (Zagreb) za smještaj stambeno nezbrinutih trudnica i samohranih majki, a u kojoj bi bilo smješteno šest majki, svaka u svojoj sobi.

Iz Udruge poručuju kako su svjesni stanja u Hrvatskoj, te kako ljudima nije lako odvajati u situaciji kada često nemaju niti za sebe, ali morali su krenuti u realizaciju ovog projekta jer su potrebe “velike i stalne”. “Samo ništa je malo, a svaka kuna može učiniti čudo”, poručuju iz Udruge.

Svoj prilog možete uplatiti na ovaj račun:

Centar za nerođeni život Betlehem-Zagreb

IBAN HR5023600001102128117

SWIFT ZABAHR2X

Osim uplatama, možete pomoći i širenjem ove obavijesti o važnoj i vrijednoj akciji u borbi za nerođeni život.

Miodrag Vojvodić |Bitno.net