Tko to od vas, ako ima sto ovaca pa izgubi devedeset i devet od njih, ne ostavi onu jednu u pustinji te pođe za izgubljenima dok ih ne nađe? Zvuči Vam čudno ova rečenica? Da, malo je izmijenjena. Prilagođena vremenu, mogli bismo reći. Navodno, kada bi američki katolici koji ne prakticiraju svoju vjeru bili prepoznati kao posebna religija, postali bi druga vjerska zajednica po veličini u SAD-u.

Upravo je ova činjenica glavni izazov za sestre katoličke kongregacije Župnih posjetiteljica Marije Bezgrješne, kojoj pripada i sestra Margery Therese Harkin. Njezino je poslanje ići od vrata do vrata u potrazi za katolicima koji su se udaljili od crkvenog života i pozivati ih natrag u Crkvu. Po snijegu, kiši ili suncu, ova redovnica svakoga je dana u potrazi za „izgubljenim ovcama“.

– Najprije kažemo da nas je poslao svećenik. Kao što su i apostoli bili poslani, ni mi ne idemo u svoje ime – kaže sestra Margery koja trenutno živi u samostanu Krista Kralja u Mesi, a trideset sati tjedno posvećuje vraćanju izgubljenih njihovoj Kući – u župnu crkvu sv. Vinka Paulskog u Phoenixu. Kroz tri godine provedene u spomenutoj župi, posjetila je oko 4000 domova. Na ljude ne radi pritisak, već ih jednostavno poziva, a na Bogu je da učini ostalo.

SAM_4440-copy-240x300– Mi smo naučene slušati, a ona je željela ispričati svoju priču – objašnjava sestra Margery govoreći o susretu sa ženom koja 30 godina nije bila u crkvi jer je župnik rekao nešto što ju je uvrijedilo. Iako pomalo nesigurna, nakon susreta sa sestrom Margery odlučila je vratiti se Crkvi.

Život ove neumorne redovnice zanimljiv je kao i njezino poslanje. U 15-toj godini doživjela je vjersko iskustvo za vrijeme molitve nakon sakramenta ispovijedi.

– Činilo se kao poznajem Isusa na jedan intiman način i znala sam da mi je oprošteno. Otišla sam te večeri iz crkve kao nova osoba znajući po prvi put da me Bog ljubi – svjedoči sestra Margery, te kaže kako je u tom trenutku odlučila posvetiti svoj život Bogu.

Sa 22 godine napustila je Irsku i došla u New York gdje se uključila u Marijinu Legiju, a potom u 33. godini ušla u samostan. Jedanaest godina provela je u Nigeriji, radeći među siromašnima, a danas živi i djeluje u Phoenixu.

Kongregaciju Župnih posjetiteljica Marije Bezgrješne osnovala je 1920. godine u New Yorku Službenica Božja majka Marija Terezija, a njihovo je poslanje ići od vrata do vrata i pitati: „Je li netko u ovoj kući kršten kao katolik?“ Ovo pitanje početak je osobnog susreta s ljudima udaljenima od Crkve, kojima sestre pristupaju prijateljski, sa suosjećanjem i blagošću. Poput Dobroga Pastira nastoje pronaći izgubljene ovce, provodeći u djelo i riječi bl. pape Ivana XXIII.: „Božja Crkva mora kucati na svaka vrata, osobito na ona običnog čovjeka.“

„Licem u lice, srcem srcu“ – načelo je koje vodi ove sestre u njihovu misionarskom radu u SAD-u, Nigeriji i Filipinima.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]