4d3473c2-a3e9-2cfb

Od kada je u Ukrajini srušena proruska vlada, a politika Moskve prema našoj zemlji postala jasnija, laše nam je razgovarati s našom braćom iz Ukrajinske pravoslavne Crkve Moskovskog patrijarhata, izjavio je kardinal Ljubomir Husar, nekadašnji poglavar Ukrajinske grkokatoličke crkve.

U razgovoru za Catholic World Report kardinal Husar, koji je bio poglavarom ukrajniskih grkokatolika od 2001. do 2011. rekao je:

“Kada je riječ o ukrajinskim pravoslavcima pod moskovskim patrijarhatom, sve dok je Viktor Janukovič bio na vlasti, bilo je teško razgovarati s većinom njih. Sada kada je istina, da tako kažem, o ruskom stajalištu prema Ukrajini svima poznata, mislim da je dijalog s njima postao lakši”, rekao je kardinal Husar dodajući kako je u vrijeme njegova vođenja Ukrajinske grakokatoličke crkve potpisan čitav niz dokumenata o suradnji s pravoslavnom braćom.

Dodao je kako njegov nasljednik, generalni nadbiskup Kijeva i Galiča mons. Svjatoslav Ševčuk ima dobar dijalog s pravoslavnima, ali da ne treba upadati u euforiju jer će ekumenizmu u Ukrajini trebati još puno vremena.

Husar je dodao kako u njegovoj Crkvi smatraju da Papinsko vijeće za jedninstvo kršćana nepotrebno izbjegava kontakt s pravoslavcima u Ukrajini koji su izvan crkve podređene Moskovskom patrijarhatu, jer smatraju da će tim kontaktom uvrijediti Ruse. Kada je sv. Ivan Pavao II. bio u posjetu Ukrajini 2001. razgovarao je sa svima i to je bilo jako dobro primljeno.

Kardinal je dodao i kako je nepravedno da neki Ukrajinsku grkokatoličku crkvu doživljavaju kao prepreku u uspostavljanju dijaloga između Vatikana i Moskovskog patrijarhata, te kako nema nikakvog razloga za to. Šire se tvrdnje da grkokatolici rade represiju nad pravoslavcima na zapadu Ukrajine, to je u jednom trenutku izjavio i ruski predsjednik Vladimir Putin, a za takve tvrdnje nema baš nikakvog dokaza.

Kardinal je i komentirao i prosvjede na Majdanu koji su pokrenuli politička zbivanja u Ukrajini.

“Naši svećenici bili su tamo. Ali, Crkva nije bila nikakav agent nego je služila. Bili smo tamo služiti ljudima, a i ja sam se prosvjednicima obratio nekoliko puta kako bi dao potporu ljudima i ciljevima zbog kojih su došli tamo, a to je slobodno demokratsko društvo”, rekao je Husar.

G. An. | Bitno.net