ObljetnicaFoto: IKA
Na 21. obljetnicu stradanja Škabrnje u nedjelju 18. studenog, misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Škabrnji predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nazivajući spomen na stradanje Škabrnje i Vukovara manifestacijama jedinstva i vjere, kad su Hrvati jedno srce i jedna duša, nadbiskup je rekao da ne želimo tragediju naše domovine iz vremena brutalne agresije svesti samo na ta dva mjesta. Škabrnja i Vukovar su simbol stradanja i bolni podsjetnik žrtava koje su pale za slobodu Hrvatske. Okupator je mislio ugasiti neutaživu čežnju ljudi za slobodom, no nju ništa nije moglo zaustaviti, čak ni strašna stradanja, rekao je mons. Puljić, potaknuvši da se žrtava sjećamo s pijetetom i zahvalnošću.

“Datum 18. studenog je oznaka namjere zločinačke vojske JNA i četnika koji su taktikom spržene zemlje krenuli u odlučno osvajanje. Ali Hrvatska je izdržala zahvaljujući nadljudskim naporima njenih branitelja i molitvenom potporom građana. Ne smijemo tog dana zaboraviti, i to je činom oslobađajuće presude generalima potvrđeno, legalno izabrano vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom koji je u tim teškim danima znao pregovarati, zapovijedati i vojsku stvarati. Škabrnja mu je iz zahvalnosti postavila spomenik, jer je kao vrhovni komandant u akcijama Bljesak i Oluja 1995. g., kojima su rukovodili naši generali, oslobodio najveći dio okupirane domovine, a pregovorima je integrirao Istočnu Slavoniju s Vukovarom”, rekao je mons. Puljić, ističući kako je Hrvatska ovih dana iznova osjetila ljepotu zajedništva.

“Zahvaljujemo Bogu za taj veliki dar, za ove dane u kojima se iznova očitovalo hrvatsko zajedništvo. Kratka je ali znakovita izjava generala Ante Gotovine da je rat iza nas i ponosni smo na njega. Budno i odgovorno živimo. Prolazi svijet i njegova slava, a dolazi dan prosudbe i ocjena našeg života, kad će se očitovati jesmo li vrijedni Božje ljubavi i njegovog društva. Sad nam valja gledati u budućnost. To nam je poručio general Gotovina. Molitvom pak u zagrebačkoj katedrali i poklonom pred grobom bl. Alojzija Stepinca usmjerio je i naše oči i pokazao odakle treba tražiti pomoć i blagoslov za budućnost. Ona nije samo u našim rukama, nego i u Božjim. Zato treba raditi i Boga moliti za taj blagoslov. Samo su snažna vjera i jaka ljubav kadri sve pobijediti”, poručio je mons. Puljić. Poželjevši da budemo vjerni u održavanju Božjih zapovijedi, nadbiskup je zaključio: “U molitve uključujemo i sve koji su zavedeni ideologijom osvajanja poginuli na ovim prostorima. Neka im Gospodin bude milosrdan na sudu, a svima koji su im blizu neka Duh Sveti udijeli svjetla i snage da s bližnjima i susjedima znaju stvarati bolju, sigurniju i pravedniju budućnost”.

Na misi je koncelebrirao i porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan. “Bilo mi je drago da mogu kao ponizni hodočasnik doći u Škabrnju na mjesto stradanja. Na mjesta koja su obilježena žrtvom nevinih uvijek su i od početka hodočastili kršćani, jer su nadahnuće da budemo spremni za hrabre korake i za ono što nas u životu košta”, rekao je mons. Milovan, dodavši: “Kad smo u ratu govorili da se čudo dogodilo zahvaljujući našim braniteljima i molitvama, i presuda našim generalima je kao čudo. Pun sam emocija i zahvale Bogu za to što se dogodilo. Ovo je poseban trenutak zajedništva, takva je bila 1995./96. Ali onda se pojavi taj hrvatski jal i okolnosti koje nas razjedine”, rekao je biskup Milovan, poželjevši da budemo jedno u dobroj volji i nastojanju da ne budemo svadljivi, jedni protiv drugih, nego da se trudimo zajedno graditi. “Svi gradimo s dobrom voljom što nam je dano u baštinu, a to je Hrvatska i sve dobro što želimo da se u njoj događa”, poručio je mons. Milovan.

U Škabrnji su se okupili članovi brojnih braniteljskih i civilnih udruga iz cijele Hrvatske, brigade vojske, policije i mornarice s hrvatskim kontraadmiralom Antom Urlićem. Izaslanik hrvatskog predsjednika i premijera ministar obrane Ante Kotromanović na komemorativnom skupu nakon mise rekao je da su branitelji Škabrnje goloruki išli na tenkove, no dolaskom Gotovine u Zborno područje Split nije se dugo čekalo na Maslenicu i Oluju. Naglasio je da od Gotovine nikad nisu dobili zapovijed ‘Uništi, sruši, zapali’, smatrajući da će odgovarati i izvršitelji zločina u Škabrnji. Nakon komemoracije uslijedio je molitveni hod od župne crkve do Centralnog križa i Spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu na groblju sv. Luke gdje su brojna izaslanstva iz cijele domovine položila vijence i zapalila svijeće, uz molitvu odrješenja za pokojne. (ika/bitno.net)