Pilula za dan poslije

Iznenađujućim potezom Obamina administracija ukinula je odluku Agencije za hranu i lijekove (FDA) kojom je djevojkama ispod 17 godina bilo omogućeno da kupe pilulu za dan poslije bez liječničkog recepta. Čelnik FDA ustvrdio je da je “proizvod siguran i učinkovit kod adolescentica; da su adolescentice razumjele da proizvod nije za rutinsko korištenje, te da ih proizvod neće zaštititi od spolno prenosivih bolesti.” No, tajnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Kathleen Sibelius izjavila je za medije da se osjeća nelagodno dok zna da jedanaestogodišnjakinje imaju tako jednostavan pristup piluli.

Predsjednik Obama podržao je odluku. “[Tajnica Sibelius] ne može biti mirna i sigurna znajući da će 10-godišnje ili 11-godišnje djevojčice koje dolaze u ljekarnu – uz gume za žvakanje ili baterije – moći kupiti i lijek koji bi potencijalno, ako se ne koristi na pravilan način, mogao imati štetan učinak”, rekao je. “I mislim da većina roditelja vjerojatno razmišlja na isti način.”

Ovaj potez se čini politički neprikriven. Zbog suočavanja s teškom bitkom za ponovno osvajanje vlasti izbornom kampanjom koja će se odvijati sljedeće godine, predsjednik očito ne želi antagonizirati konzervativne glasače.

No, progresivci su užasnuti povratkom na politiku Bushove administracije. “Mi smo ogorčeni zbog toga što je ova administracija dopustila da se politika miješa u znanost”, izjavila je Kirsten Moore, predsjednica Projekta za reproduktivne tehnologije za New York Times.

Izvornik: nytimes.com
Prevela: Mirna Pandžić, cand.med.