Obama

– Ne smijemo gledati s visine misleći kako se to događa negdje drugdje. Sjetimo se kako su tijekom križarskih ratova i inkvizicije ljudi činili stravične zločine u Kristovo ime – rekao je Obama, govoreći o opasnostima vjerskog ekstremizma.

Iako je u svojem govoru osudio zločine ISIL-a nazvavši ga „kultom smrti koji u ime religije čini neviđena barbarstva“, njegova je usporedba s povijesnim događajima izazvala burne reakcije, među kojima je i ona predsjednika Katoličke Lige Billa Donohuea.

– Obamino neznanje je zapanjujuće, a njegova usporedba vrlo opasna – rekao je predsjednik Donahue, dodajući kako je ovom izjavom američki predsjednik pokušao umanjiti odgovornost islamskih terorista.

Obaminu usporedbu žestoko je kritizirao i kolumnist Washington Posta Charles Krauthammer, nazvavši ju „banalnom, uvredljivom i nezrelom (adolescentskom).

– Kršćani više ne idu u križarske ratove. Priča današnjice i našeg vremena je sve veći val nasilja i barbarstva koje vidimo u svijetu – od Nigerije do Pariza sve do Pakistana i Filipina –  koje dolazi iz jednog izvora, a to je islam – kazao je Krauthammer za Fox News.

Oštre reakcije na Obamine riječi pristigle su i iz tabora njegovih političkih protivnika. Guverner Luizijane Bobby Jindal rekao je kako Obamina „povijesna lekcija ignorira ono što mu se događa pred nosom“.

– Srednjovjekovni kršćani su pod kontrolom, g. Predsjedniče. Molimo Vas suočite se s prijetnjom aktualnog radikalnog islamizma – poručio je Jindal. Za bivšeg guvernera Virginije Jima Gilmorea, Obamina je izjava najuvredljivija predsjednička izjava koju je čuo u svom životu.

– Uvrijedio je svakog kršćanina u SAD-u. Nema ničega što bi se moglo usporediti s jezovtim ponašanjem terorista čija su zvjerstva zapanjujuća – rekao je Gilmore.

Njihovim kritikama pridružio se i bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum.

– Današnje su Predsjednikove primjedbe, dok kršćane razapinju, dekapitiraju i proganjaju diljem Bliskog Istoka, potpuno neprimjerene i uvredljive za sve vjernike. Dok kršćani današnjice svojim životom nastoje odražavati Kristovu ljubav, ISIL-ovi ekstremisti koriste svoje svete tekstove za opravdavanje nasilja – izjavio je Santorum.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net