I dok će mnogi s pravom biti žalosni zbog ubojstva nedužnog lava, postavlja se pitanje kako je moguće da lav Cecil, prema analizama, u vijestima dobije značajno veću minutažu od zastrašujuće priče o trgovini organima u organizaciji Planned Parenthooda.

Kako piše Lifesitenews, poznate američke televizijske kuće u utorak i srijedu u svojim su vijestima izdvojile preko 14 minuta za priču o lavu Cecilu i „najomraženijem zubaru na svijetu“ pred čiju su ordinaciju odmah počeli pristizati mnogobrojni prosvjednici kako bi pred vratima ostavili plišane laviće. Možemo pretpostaviti kako ti isti prosvjednici nisu prošetali do neke od klinika najveće američke organizacije za abortus kako bi u znak prosvjeda pred njihovim vratima ostavili lutku bebe.

Možemo se složiti kako su i jedan i drugi čin nemoralni, no također se možemo složiti kako je moralna težina ova dva čina neusporediva. No kako je onda moguće da ubojstvo lava Cecila izazove pravu medijsku histeriju, a ilegalna trgovina organima abortirane djece prođe kao najobičnija vijest?

Na ovo pitanje možda najbolji odgovor daje genijalni G.K. Chesterton čija prigodna razmišljanja u svojem komentaru donosi Dale Ahlquist.

Ako postoji nešto gore od suvremenog oslabljivanja „velike moralnosti“, onda je to naglašavanje „male moralnosti“, kaže Chesterton. Ovom logikom postaje jasno zašto moderno zapadno društvo zabranjuje pušenje na javnom mjestu, dok istovremeno dopušta pobačaj. Po istoj toj logici vijest o lavu Cecilu postaje važnija od skandalozne trgovine organima ubijene djece. Jednako tako, u modernom društvu (opravdani) prosvjedi članova društava za zaštitu životinja na gradskim trgovima bit će redovito pozitivno medijski popraćeni, dok će molitvene akcije pred bolnicama u kojima se vrše pobačaji u vijestima jedva biti spomenuti, a ako i budu, izvještavanje će redovito imati negativan prizvuk.

Chesterton odgovara i na pitanje u kojem je trenutku lov na životinje postao modernim grijehom, dok je ubojstvo nedužnih ljudskih bića stvar izbora i „temeljno ljudsko pravo“.

„Gdje god postoji obožavanje životinje, imat ćemo ljudske žrtve“, kaže genijalni kršćanski mislilac.

U takvom svijetu glava američkog zubara procijenjena je na 50 tisuća dolara, koliko nudi britanski novinar Piers Morgan svakome tko se zajedno s njim želi „mirno prišuljati“ zubaru-ubojici, „oderati mu kožu na živo, odrubiti glavu i sve to fotografirati“, dok nerođena postaju besplatni „rezervoari organa“.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net