Egipat i kršćani

Pripadnici radikalne islamističke skupine Muslimanska braća i pristaše bivšeg egipatskog predsjednika Mursija proglasili su petak, 16. kolovoza, „Danom gnjeva“ te pozvali na masovne prosvjede zbog nedavnih brutalnih akcija egipatskih oružanih snaga. U sukobima prosvjednika i vojske stradalo je više od 600 Egipćana, a na posebnom udaru našli su se egipatski kršćani koji su stali na stranu vojske i policije.

Prema izvješćima svjetskih medija, kršćani u Egiptu doživljavaju pravi teror, a sa minareta mnogih džamija koje pripadaju Muslimanskoj braći odjekuju pozivi na rušenje kršćanskih objekata. U posljednja tri dana uništeno je 49 kršćanskih crkava i samostana, te 9 kršćanskih objekata. Listu uništenih objekata možete pronaći na linku.

” Žao mi je što to moram reći, ali neće biti lako pronaći postići dogovor, budući da Muslimanska braća kao i ostale egipatske stranke ne ulažu dovoljno napora u traženju političkog rješenja. Narod želi mir u Egiptu, dok istovremeno mala skupina širi nasilje i teror i u najmanjim egipatskim mjestima”, izjavio je u razgovoru za Radio Vatikan glasnogovornik katoličkih biskupa u Egiptu o. Rafiq Greiche, te dodao kako su riječi pape Franje s posljednjeg Angelusa u Egiptu dočekane s velikim oduševljenjem i nadom.

“Katolici, pravoslavci, muslimani – svi, odmah su prenijeli Papine riječi u svim novinama i na svim internetskim portalima kao da su iščekivali što će Papa izjaviti. Papinu blizinu osobito su osjetili katolički vjernici: da moli za njih, te da želi učvrstiti njihovu nadu”,  rekao je o. Greiche.

Kršćani koji čine 10% egipatskog stanovništva već godinama trpe različite oblike diskriminacije, a od dolaska radikalnih islamista na vlast 2012. godine, tisuće pripadnika kršćanske manjine napustilo je Egipat.

M.V. Bitno net