Vjernike koji su molili za četvero Kopta ubijenih prethodnih dana ispred katedrale dočekali su muslimanski prosvjednici, a nepoznati počinitelj potom je zapucao na okupljene kršćane. Svi ozlijeđeni prevezeni su u bolnicu gdje je jedna osoba preminula od zadobivenih rana. Zgrada uz katedralu zapaljena je Molotovljevim koktelom. Vatrogasci su požar uskoro ugasili, a policija je u međuvremenu upotrijebila suzavac protiv prosvjednika te se situacija do jutra donekle smirila.

Egipatski predsjednik Mohammed Mursi naredio je istragu, a u telefonskom razgovoru s koptskim papom – patrijarhom Tawadrosom II. istaknuo je da će svaki napad da katedralu sv. Marka smatrati “napadom na sebe”, izvijestila je državna televizija.

Četvorica Kopta i jedan muslimanski mladić stradali su u nedavnom sukobu zbog ispisivanja grafita po muslimanskom centru u Al-Khossousse. Asirska međunarodna izvještajna agencija AINA 8. travnja izvijestila je da su se na pogrebnim obredima okupili kršćani i muslimani. Prema riječima očevidaca, policija je pred katedralu stigla tek nakon pucnjave i izbijanja požara te nije na vrijeme spriječila napade.

Koptski papa Tawadros II. pozvao je sve na “mir i na razumnost, kako bi se očuvala sigurnost nacije i kako bi se zaštitili ljudski život i nacionalno jedinstvo”. Predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton u noći na ponedjeljak izrazila je “veliku zabrinutost zbog nasilnih događaja” ispred katedrale. Muslimansko bratstvo, čiji je član i predsjednik Mursi, osudilo je nasilje posljednjih dana. (ika/bitno.net)