Mursi

Kako prenosi rimska tiskovna agencija “AsiaNews”, Greiche je izjavu dao odmah nakon sastanka koji je održan na Mursijev zahtjev. O susretu je rekao da je on prije svega “dobar znak za budućnost kršćani u Egiptu”. No, lijepe riječi sada bi morala slijediti i djela.

Prema Greicheu, predsjednik Mursi također razmišlja o mogućem imenovanju jednoga koptskog kršćanina kao i jedne žene za potpredsjednike. Glasnogovornik je to ocijenio mogućim “otvaranjem zemlje”. Preduvjet je, međutim, da potpredsjednik ima stvarnu političku moć, inače bi takvo imenovanje moglo biti samo uljepšavanje stanja.

Već 26. lipnja, nekoliko dana prije službenog stupanja na čelo države, prema izvješćima egipatskih medija, Mursi je primio službenu delegaciju Koptske pravoslavne crkve.

Mursi je političar islamističkoga Muslimanskog bratstva. Pobijedio je na predsjedničkim izborima protukandidata, bivšega generala Ahmeda Shafiqa. Tijekom predizborne kampanje kršćani su bili uznemireni islamističkim stremljenjima u zemlji pa ih sada Mursi pokušava umiriti izjavama poput one da je on, premda član Muslimanskog bratstva, predsjednik svih Egipćana.

U međuvremenu apostolski nuncij u Kairu čestitao je novom predsjedniku na izboru. Nadbiskup Michael Fitzgerald predsjedniku Mursiju zaželio je da vodi zemlju “uz Božju pomoć i po svojoj savjesti”. Egipat sada treba “društvenu slogu”, istaknuo je Fitzgerald novinskoj agenciji “Misna”. Vatikanski predstavnik u Kairu dodao je da Egipat opet treba preuzeti svoju ulogu graditelja mostova u sjevernoafričkoj i arapskoj regiji, ulogu koju je izgubio tijekom nedavne krize. (ika/bitno.net)