Policija

Prošli je četvrtak obitelj Dirka i Petre Wunderlich iz njemačkog grada Darmstata doživjela pravi šok – u jutarnjim satima skupina policajaca provalila je u njihov dom i potom grubo strpala njihovo četvoro djece u dobi od 7 do 14 godina u maricu i odvela ih u državnu ustanovu. Koji je bio razlog za ovu policijsku akciju, u kojoj je sudac čak dao nalog da se nad djecom upotrijebi sila ako se budu odupirali? Netko neupućen bi pomislio da su Wunderlichi tukli ili zlostavljali svoju djecu, pa da su im ona tako grubo oduzeta. Ali, to nije istina. Djeca su im oduzeta jer su oni odbili poslati ih u državnu školu i žele ih školovati kod kuće, što je za njemačku državu neoprostiv prijestup.

Wunderlichi su samo jedna od mnogobrojnih njemačkih obitelji koja bi željela svoje četvoro djece obrazovati u sustavu ‘homeschoolinga’, a što im nije omogućeno jer njemačka država to strogo zabranjuje. Prošlotjedni nasilni upad u njihovu kuću kulminacija je njihove životne drame koja traje već par godina. Kršćanska je obitelj, poučena sudbinama roditelja koji su kao i oni željeli djecu školovati kod kuće pa su im ona bila oduzimana, ili su sami završavali u zatvoru, napustili Njemačku prije par godina kako bi takvo nešto izbjegli. Ipak, zbog problema nezaposlenosti morali su se nedavno vratiti u domovinu i nadati se kako će im se država smilovati. Dirk Wunderlich je u nedavnom razgovoru za njemačke medije rekao kako djecu u državnu školu neće slati, pa makar završio i u zatvoru. U zatvoru nije završio, ali su mu djeca oduzeta i on se i njegova supruga, kažu prijatelji obitelji, osjećaju potpuno slomljeno. Djeca su sada smještena u ustanovu za maloljetnike i potpuno je nejasno kada će opet biti spojeni s roditeljima. Odvjetnik Andreas Vogt, koji zastupa Wunderliche, rekao je kako je policijska akcija bila pretjerana i neprikladna u ovom slučaju. Kako je pojasnio, ideja da su djeca ugrožena zbog toga što ne sjede u školskoj zgradi je “pogrešna i jednostrana”. “Otmica u režiji države”, tako je cijeli slučaj opisao Armin Eckermann, čelnik udruge koja se bori za prava roditelja koji žele homeschooling za svoju djecu. Racija u kući Wunderlichovich izazvala je dosta pozornosti i u SAD-u, pa je Michael Harris, čelnik tamošnje Home School Defence Legal Association izjavio kako Njemačka krši ljudska prava ove obitelji, te da su njezini državni  zakoni u suprotnosti s brojnim konvencijama o ljudskim pravima kojih je i ona potpisnik, a koji su prepoznali pravo roditelja da svojoj djeci osiguraju obrazovanje neovisno od državnog obrazovnog sustava i u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjima.

Iz organa lokalnih vlasti komentirali su, pak, kako u Njemačkoj postoji obaveza državnog školovanja djece i da niti jedan roditelj od te obaveze ne može pobjeći.

Jakov Ivić | Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]