Crkva

Nove uredbe objavljene su 20. rujna dekretom Njemačke biskupske konferencije, a odobrila su ih nadležna vatikanska tijela. Vrijede za cijelu Katoličku crkvu u Njemačkoj.

Sveta Stolica i biskupi time su u nekim pojedinostima izmijenili dosad važeća pravila glede istupanja iz Crkve. Do sada je vrijedilo da se izjavom pred državnim službenikom o napuštanju Crkve automatski dobiva crkvena kazna izopćenja. Od sada će budući izlasci iz Crkve, uz gubitak vjerničkih prava slično kao kod ekskomunikaciji, ipak imati drukčije teološko značenje.

Sveta Stolica odredila je Crkvi u Njemačkoj da svakome koji napušta Crkvu ponudi razgovor u vidu ponovnog ulaska u Crkvu. Kod poziva na razgovor nude se tri mogućnosti: Ako osoba ustraje u svojoj odluci – ostaje bez crkvenih prava. Ako osoba izrazi želju vratiti se u Crkvu, dolazi do pomirenja, a puna prava joj se obnavljaju. Međutim, ako osoba izjavi da ne vjeruje u Boga ili da odbacuje vjeru Crkve u bitnim vidovima, nadležni biskup može pokrenuti postupak za formalno izopćenje. Nova uredba izričito naglašava da osoba koja je istupila iz Crkve ne može primati sakramente i ne smije vršiti crkvene službe i funkcije. Ako onaj tko je napustio Crkvu ima neku crkvenu službu, na njega se primjenjuju odredbe kanonskog prava o crkvenim službenicima. Kada je u pitanju crkveni pokop onih koji su izašli iz Crkve, neizravnom formulacijom navodi se da se takav sprovod “može” odbiti. (ika/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com