Prijetnja eutanazijom realna

“Vrijeme je da se u Njemačkoj zabrani svaka forma pomoći u samoubojstvu”, objavio je novi njemački ministar zdravlja Herman Gröhe (član konzervativnog CDU-a), a u svojoj borbi protiv eutanazije ima potporu liječničkih organizacija, Crkve, ali i dovoljnog broja zastupnika u njemačkom parlamentu Bundestagu.

Kako su prenijeli europski mediji, u Bundestagu se već organizira skupina zastupnika koja će krenuti sa zakonskom inicijativom zabrane eutanazije. U ovom trenutku u Njemačkoj eutanazija nije do konca legalizirana, ali postoje organizacije koje pružaju “pomoć u umiranju” i već djeluju dulje vrijeme.

Već nekoliko puta u prošlosti događali su se pokušaji potpune zabrane eutanazije u Njemačkoj, ali nisu završavali uspjehom. Protivnici asistiranog samoubojstva sada se nadaju da bi se to moglo promijeniti jer se okupila dovoljno velika kritična masa da se zabrana eutanazije potpuno sprovede.

– Teško je razumjeti kako se dogodilo da u zemlji toliko opterećenoj prošlošću eutanazija još nije zabranjena – izjavio je Rainer Kampling, etičar i teolog sa Slobodnog sveučilišta u Berlinu. Kampling, naravno, govori o činjenici da je u Hitlerovoj Njemačkoj postojala institucija “državno sponzorirane eutanazije” kada su nacisti ubijali osobe s mentalnim i fizičkim bolestima.

G. An. | Bitno.net