Nigerija

Najmanje deset osoba poginulo je u nedjelju 11. ožujka, pri samoubilačkom napadu na katoličku crkvu u Nigeriji. Napadači su izabrali župnu crkvu Sv. Finbara u gradu Jos u središnjoj Nigeriji. Jos je žarište islamističke terorističke organizacije Boko Haram.

Samo desetak minuta nakon početka mise čuo sam eksploziju – rekao je župnik Peter Umoren, kako prenosi mrežna stranica www.catholicculture.org.

Nakon eksplozije došlo je do panike i velikog nereda. Stotine ljudi pokušavale su pronaći izlaz iz dimom ispunjene crkve. Zbog siline eksplozije krov crkve teško je oštećen, a prozori su popucali.

Kako izvješćuje zaklada “Crkva u nevolji” bombaš u automobilu napunjenom eksplozivom za vrijeme mise dovezao se blizu crkve. Vojnici koji čuvaju crkvu zaustavili su vozača pri pokušaju ulaska na crkveni prostor. Kada su počeli pregledavati automobil, bomba je eksplodirala. Nakon atentata skupina kršćanskih mladića sukobila se s vojnicima te zapalila nekoliko kuća, pri čemu je smrtno stradalo nekoliko osoba. Svjedok očevidac izvijestio je da su vojnici nakon napada ubili nekoliko prolaznika. Vojska je pucala i na mnoštvo koje se nakon eksplozije okupilo ispred crkve.

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan osudio je napad, rekavši da će Vlada pobijediti u ratu protiv terorista. Pozvao je ljude na mir i na suzdržavanje od svete.

To je već drugi napad na crkvu u gradu Jos u samo dva tjedna. Krajem veljače tri vjernika su ubijena u napadu na crkvu. Odgovornost za taj čin preuzela je islamska sekta Boko Haram, koja je također odgovorna za niz napada na crkve za Božić, među kojima je i katolička župna crkva u Abuji.(ika/bitno.net)