Tako je u razgovoru za dnevni list Nasz Dziennik, odgovarajući na pitanje novinara je li tijekom susreta u Vatikanu doista bilo trenutaka kada se činilo da će crkveni nauk po nekim pitanjima biti promijenjen, kardinal odgovorio:

“Crkva ne može, niti pred sinodu, niti tijekom nje, niti nakon nje, mijenjati nauk koji dolazi iz riječi Krista. Papa Franjo sazvao je sinodu kako bi pastoralno pomogli obitelj koja se temelji na nerazrješivom braku, a ne da bi je oslabili. O tome se radilo, a ne o promjeni nauka… Nažalost, u suvremenom društvu razna sredstva medijskog priopćavanja, međunarodne organizacije, a i vlade raznih zemalja pokušavaju izazvati konfuziju u glavama ljudi. U puno država međuljudski odnosi su uništeni i to djeluje na kršćanski uzor braka i obitelji, relativizira se istina o njima. Te tendencije rade pritisak i na Crkvu i biskupe, ali u svemu tome treba pamtiti da imamo Krista i Evanđelje, temelje za jedini ispravni nauk Crkve.”

Kardinal je dodao i kako u svemu tome treba biti svjestan jedne bitne stvari – Crkva je primila istinu od Boga i može je prihvatiti, ali ne može je prilagođavati ili mijenjati.

“Ne možete glasati o istini, nju možete samo prepoznati. Papa i biskupi pokušavaju otkriti odgovarajući način na koji tu istinu mogu prenijeti vjernicima, ali nikada nije bilo rasprave koja je za cilj imala mijenjanje te istine. Treba također biti svjestan kako medijska slika često pokušava nuditi svoju interpretaciju istine. A to se dogodilo i tijekom ove sinode”, rekao je Nijemac i nastavio o problemu katolika koji su u drugom, civilnom braku.

“Treba također osvijestiti da, kada je riječ o braku, za Crkvu postoji samo jedan autentični brak – sakramentalni. Građanski, civilni brakovi naravno također postoje, ali oni za Crkvu ne mogu biti meritum. Govorimo li o nauku Crkve, on se ne može baviti razvodima kao što se ni sinoda ne može baviti s njima. Naravno, ima puno katolika, nažalost, koji prolaze kroz razvod, puno slučajeva kada je neka osoba bila napuštena. Crkva se mora brinuti o takvim osobama i to čini. Ali, Crkva ne može tim osobama nuditi nešto što nije u skladu s predajom vjere čijim je čuvarom. Ne može se očekivati nešto što ne proizlazi iz temelja Evanđelja i nauka Isusa Krista”, poručio je kardinal.

Prefekt Kongregacije za nauk vjere rekao je i kako u Crkvi ima onih, a među njima su i biskupi, koji su “postali zaslijepljeni”.

“Na njih je laicizirano društvo tako utjecalo da ih je odvuklo od nauka Crkve koji se temelji na Objavi. Počeli su razmišljati o raznim mogućnostima – je li ovo ili ono moguće napraviti – a zaboravili su na fundamente vjere. Možda se oni ovim spornim prijedlozima žele angažirati u pomoći ljudima koji su u teškim situacijama, možda ih vodi želja za pomoći drugome. Takve intencije treba poštivati, ali moramo zapamtiti jedno – naša ‘agenda’ je jedna jedina, ‘agenda’ Crkve koja je utemeljena na objavi Boga u Isusu Kristu. To je ono najvažnije, ako to izgubimo gubimo i sve ostalo”, zaključio je Müller.

U razgovoru za vjerski tjednik Gosc Niedzielny kardinal je također progovorio o raznim “prijedlozima” koji su se čuli na Sinodi, poput udjeljivanja pričesti osobama koje su u drugom, civilnom braku.

“Ono što je zanimljivo jest da takve prijedloge uvijek daju iste osobe. Prije 20 godina tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Joseph Ratzinger izjasnio se negativno na tu temu, a među onima koji su to predlagali također je bio kardinal Walter Kasper. Ali, treba zapamtiti – sinode ne mogu mijenjati nauk Crkve koji je određen Riječi Božjom, a ona je u slučaju nerazrješivosti braka potpuno jasna. Promjena nauka nije moguća”, rekao je u razgovoru za Gosc kardinal.

Upitan zašto baš njemački biskupi podržavaju takve prijedloge, prefekt najvažnijeg vatikanskog dikasterija je odgovorio:

“I ja isto dolazim iz Njemačke i znam da ne misle svi biskupi jednako. Svakako, riječ je o jednoj njemačkoj posebnosti. U mojoj domovini jednako jak utjecaj imaju katoličanstvo i protestantizam i to sigurno ima utjecaj na svećenike. Evangelička Crkva po tim pitanjima ide za duhom svijeta, a Katolička Crkva približava se tom tipu razmišljanja. Ljudi ne vole biti kritizirani, što onda stvara trend da se ne govori puno o grijehu, jer to nije ‘moderno’. Mislim da bi se njemački biskupi trebali fokusirati na neke druge probleme i pitati se, primjerice, zašto samo 10 posto krštenih vjernika pristupa Svetoj pričesti. Pa nisu tih 90 posto samo razvedeni koji su u novom, civilnom braku”, oštar je bio Müller prema svojim sunarodnjacima.

Goran Andrijanić | Bitno.net